Výpověď za záměnu dětí: Odvolací soud se rozmýšlí

2. 6. 2011 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Brněnský krajský soud rozhodne příští středu v odvolacím řízení o tom, zda je platná výpověď zdravotní sestry Zdeňky Mládkové, kterou dostala od třebíčské nemocnice za záměnu novorozenců.


Soud o tom rozhodl včera, kdy se začal celou záležitostí zabývat. Jeho odvolací senát podrobně zrekapituloval případ a před vynesením verdiktu si nechal týden na rozmyšlenou.

Mládková pracovala v nemocnici pětatřicet let. Tvrdí, že nepochybila. Pokud by si podle vedení nemocnice plnila povinnosti dobře, 9. prosince 2006 mohla záměně děvčátek Nikoly a Veroniky zabránit.

Výpověď dostala v říjnu 2007. Nesouhlasila s ní, proto spor skončil u třebíčského okresního soudu, který ale výpověď potvrdil.

Proti verdiktu se zdravotní sestra odvolala ke Krajskému soudu v Brně. Ten nyní může výpověď zrušit.

Děti nebyly stejné

Nemocnice zdůvodnila výpověď Mládkové závažným porušením pracovních povinností. Podle právního zástupce nemocnice Martina Urbáška předložila sestra matkám nesprávné děti a neprověřila jejich identifikaci. Váhy novorozenců se přitom několik hodin po porodu lišily o více než půl kilogramu a jedno z dětí mělo na hlavě hematom. Mládková prý neučinila kroky k nápravě záměny.

Zdravotní sestra, která na novorozeneckém oddělení třebíčské nemocnice pracovala od roku 1973, s tím nesouhlasí. O rozdílu ve váze dětí nevěděla, protože děvčátka se vážila po porodu na jiném oddělení nemocnice, porodním, a dále si je přímo na pokojích vážily matky. Děti měla v péči jen krátkou dobu.

Děvčátka měla na nohou napsána svá jména, která se ale při koupání smazala. Povinností Mládkové bylo podle nemocnice a třebíčského soudu tyto nápisy, coby důležité identifikační znaky, obnovit. Podle právní zástupkyně Mládkové to ale žádný předpis sestrám na novorozeneckém oddělení nepřikazoval.

Předpis neexistoval

Až do záměny dětí neměla nemocnice obdobné nařízení nijak písemně zpracováno. Stalo se tak až po celé události v roce 2007. Mládková se řídila při předávání dětí matkám jiným identifikačním znakem. Tím byly číselné štítky, které měly. Jak a kým byly na oddělení zaměněny, se nepodařilo zjistit ani policii.

Třebíčský soud sice rozhodl, že výpověď je platná, na druhé straně podle něj rozhodně není tím, kdo záměnu zavinil. Sestra Mládková ji prý ale mohla obnovou nápisů a kontrolou dětí odhalit. V souvislosti s výměnou miminek bylo v Třebíči potrestáno celkem sedm zaměstnanců nemocnice.

Policie ani státní zástupce neshledali, že zdravotnický personál vyměnil děti úmyslně, trestný čin tedy spáchán nebyl. Brněnský soud v minulosti přiznal rodinám holčiček celkové odškodné 3,3 milionu korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?