Výpovědi lékařů advokátní kanceláři

10. 11. 2010 8:41
přidejte názor
Autor: Redakce
Pětadvacet procent z celkového počtu 16 000 lékařů v republice se dosud připojilo svým podpisem k celorepublikové výzvě Děkujeme, odcházíme. Výpovědi však ještě sepsané nemají, od konce listopadu je od lékařů začne shromažďovat advokátní kancelář, která je partnerem Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL).


Právo o tom informoval předseda LOK-SČL Martin Engel.

„Systém podávání hromadných výpovědí sdělím předsedům odborů nemocnic 25. listopadu s tím, že proces spustíme 29. listopadu,“ sdělil. Zaměstnanecký poměr lékaři vypoví k 1. lednu 2011, advokátní kancelář je vedení jednotlivých nemocnic bude rozesílat 27. prosince.

Pokud nedojde k razantní změně postoje ze strany ministerstva zdravotnictví a zdravotních pojišťoven, budou nespokojení lékaři od 1. března 2011 bez práce.

„Lékaři, kteří jsou již rozhodnutí, že odejdou, nová místa sehnaná mají nebo si je hledají. Na Job veletrhu v Praze jich prošlo v říjnu kolem šesti tisíc. Většina z nich si tam již předávala kontakty s agenturami a zajímala se o volná místa,“ řekl předseda.

„V médiích se sice objevila informace, že na veletrhu například třicet německých nemocnic nabízelo práci jen pro 250 lékařů, ale pravda je ta, že tyto pozice nabízela jediná z mnoha agentur sdružující jen malé množství zdravotnických zařízení. V celém Německu nemocnice potřebují tisíce lékařů,“ dodal.

Podpora v Praze není tak silná

„Jsem stále pevně přesvědčen, že po 1. březnu budeme pracovat za lepších podmínek. Nevěřím, že si naše vláda dovolí tento proces nebrat vážně a nechá to tak. To bych nikomu z českých pacientů nepřál. Po Novém roce budeme na svých výpovědích solidárně trvat, dokud se nesplní finanční požadavky a dokud se všichni nevrátí do svých pracovních pozic,“ řekl šéf odborů.

„V Praze není podpora tak silná, jak bych si představoval. Ale může se stát, že budeme kopírovat polský případ, kdy výzva polských lékařů byla rovněž centrální, ale zapojili se do ní lékaři hlavně z malých nemocnic,“ dodal Engel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?