Výpovědi stahují. Zatím po kusech

24. 2. 2011 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Většina lékařů vyškovské nemocnice stáhne své výpovědi. Jejich velkou část má už vedení nemocnice na stole od včerejška. Klidnější jsou i pacienti.


Krize ve zdravotní péči je zažehnaná i na Vyškovsku. Lékaři vyškovské nemocnice, kteří podali koncem roku výpověď a dali tak souhlasné stanovisko k výzvě Děkujeme, odcházíme, už začali stahovat výpovědi, nebo se na to chystají v nejbližších hodinách a dnech.

„Domluvili jsme se na stažení našich výpovědí s vedením nemocnice. To návrat akceptuje u všech lékařů, kteří se vrátit chtějí. Právě přístup a ochota ředitelky nemocnice Věry Seidlové pro nás byly stěžejní,“ prohlásil lékař chirurgického oddělení vyškovské nemocnice a člen Lékařského odborového klubu Jaroslav Kubalák.

Domluvu s lékaři potvrdil i náměstek zdravotní péče vyškovské nemocnice Stanislav Boček. „Domluvili jsme se, že výpovědi stáhnou hromadně ještě dnes. Pan doktor Kubalák ale neměl všechny výpovědi kompletní, proto jsme se dohodli, že paní ředitelce předá alespoň jejich část. Zbytek hned následující dny,“ ujistil včera Boček.

Vyškovští lékaři tak nemusejí mít o svou další praxi obavy. V některých nemocnicích totiž odmítají vzít zpět všechny protestující odborníky. „Pracovně-právní vztah neskončil a naše smlouvy tak pokračují dál s tím, že s memorandem vlády by mělo dojít k postupné úpravě platů,“ řekl Kubalák.

Podle jeho slov stáhne výpovědi drtivá většina doktorů. „Někteří se skutečně nevrátí. Jedná se nicméně o dva nebo tři lékaře, chod nemocnice to rozhodně nenaruší,“ zdůraznil chirurg.

Protestní akci lékařů oficiálně ukončil předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel ihned po podpisu memoranda s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem. Současně všechny vyzval, aby nemocnice neopouštěli.

Shoda uklidnila i některé pacienty. „Jakákoliv komplikace v poskytování zdravotní péče je nepříjemná. Jsem ráda, že vše zůstane při starém. Nepřikláněla jsem se na žádnou stranu. Každý měl svůj kus pravdy, jen se nyní obávám, aby nechtěli podávat hromadně výpovědi i jiní. Třeba hasiči nebo učitelé,“ myslela si třeba pacientka Kristýna Kameníková.

Skutečné důvody

Oddechli si i samotní lékaři. „Bylo to unavující období. Jsem nesmírně rád, že je to za námi. Že nedojde k nějaké divoké restrukturalizaci nebo privatizaci nemocnic. Celý ten mediální a politický ohlas zakryl naše pravé důvody. Vím, že otázka platů zvedla emoce, ale naše stanovisko se ubíralo jiným směrem, a to smysluplnou reformou,“ zdůraznil Kubalák.

Znovu připomněl, že protestní akce nebyla namířená proti vedení vyškovské nemocnice. „Jde o celorepublikový, dlouhodobě neřešený problém. Žádali jsme změnu v odměňování a vzdělávání lékařů. Kampaň byla výzvou ozdravit naše zdravotnictví, které je sužované korupcí a nesmyslným plýtváním,“ upozornil chirurg vyškovské nemocnice.

Jistotu mají lékaři i z Jihomoravského kraje. Hejtman Michal Hašek se totiž hned v návaznosti na memorandum spojil s řediteli nemocnic zřizovaných Jihomoravským krajem. „Za krajské nemocnice mohu v našem kraji lékařům garantovat, že ve všech případech jejich žádostem vyhovíme. Garanci poskytuji poté, co jsem ji konzultoval s řediteli všech našich nemocnic,“ ujistil Hašek.

Výpovědi mají lékaři možnost stáhnout do 28. února. S poměry ve zdravotnictví nebylo spokojených sedmačtyřicet vyškovských lékařů, celkově je jich včetně externistů ve vyškovské nemocnici šestadevadesát.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?