Výrobci zdravotnické techniky se bojí úspor v nemocnicích

20. 10. 2010 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
České výrobce a dodavatele zdravotnické techniky trápí úspory především ve státních zdravotnických zařízeních. Znamenají pro ně stále méně zakázek. Výrobci zdravotnických prostředků se navíc potýkají s rychle rostoucími cenami surovin, například bavlny, které je nutí zdražovat výrobky.


Problémem se kvůli hospodářské krizi stává i dávání přednosti tendrům s jediným kritériem, kdy o vítězi výběrového řízení rozhodne téměř výhradně cena, a nikoliv kvalita.

Ve zdravotnictví to může napáchat spoustu škody. ČTK to při příležitosti Mezinárodního veletrhu zdravotnické techniky, rehabilitace a zdraví Medical Fair a Rehaprotex, který dnes začal v Brně, řekli zástupci dvou asociací sdružujících české výrobce zdravotnické techniky a materiálu.

„Hlavním problémem je finanční situace těch subjektů, pro které jsou zdravotnické prostředky určeny,“ řekl ČTK Jaroslav Kopeček z Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků, která sdružuje asi sedm desítek členů. Podle něj se dopady krize a šetření projevily v plné síle teprve během posledního půl roku.

Nejvíc prý krize postihla výrobce a dodavatele velkých zařízení pro nemocnice - například dodavatele zařízení chirurgických sálů. Poněkud lepší situace je u firem vyrábějících rehabilitační pomůcky. „Tam je jiná cílová skupina,“ podotkl Kopeček. Podle něj je pro mnoho firem spásou export, některé společnosti vyrábějící zdravotnický materiál vyvážejí 50 až 80 procent svých výrobků do ciziny.

Souvisejícím problémem je systém výběru vítězů zakázek ve zdravotnictví, řekl ČTK prezident České asociace dodavatelů zdravotnických prostředků CzechMed Miroslav Palát. Podle něj je nebezpečné, že kvůli krizi a úsporám se stále víc přihlíží pouze k nejnižší ceně, a nikoliv kvalitě, což často diskvalifikuje české firmy. Problémem to může být například u tendrů na dodání injekčních stříkaček a gumových rukavic pro nemocnice. „Levné a někdy méně kvalitní materiály se častou ukážou jako nakonec dražší,“ podotkl.

Jiným problémem, kteří řeší firmy podnikající v této oblasti, je stále stoupající cena surovin. Nejvíce se to projevuje u bavlny, jejíž cena se v minulých dnech dostala na nový rekord. Podle Paláta se ceny koncových produktů, při nichž je potřeba třeba bavlna, zatím o desítky procent nezvyšují, ale budou stoupat.

Potvrdila to také Irena Malá ze společnosti Hartmann-Rico, která vyrábí zdravotnické a hygienické potřeby. „Ceny se teď drží relativně stabilní, ale je to často kvůli doprodeji rezerv nebo skladových zásob. Ceny surovin se ale časem budou muset zohlednit,“ dodala.

Na čtyřdenní zdravotnický veletrh na brněnském výstavišti přijelo na 300 vystavovatelů z 28 zemí. Očekává se na 15.000 návštěvníků.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?