Vysazování slunečnic připomenulo nemocné roztroušenou sklerózou

7. 6. 2017 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Vysazování slunečnic v pěti českých městech mělo upozornit na nemocné roztroušenou sklerózou (RS). V zemi jich žije podle odhadů lékařů asi 17.000 až 20.000.


Každoročně přibývá asi tisícovka dalších. Osvětový projekt Rozsviťme Českou republiku, jehož je slunečnice symbolem, si dává za cíl zlepšit informovanost o nemoci a možnosti komplexní léčby o pacienty s RS.

„RS je nejčastější neurologické onemocnění mladých lidí vedoucí k trvalé invaliditě z neurologické příčiny,“ uvedla lékařka z Neurologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Eva Kubala Havrdová. V současnosti neexistuje účinná prevence nemoci ani lék, který by ji vyléčil. Kromě genetické dispozice je rizikovým faktorem pro propuknutí nemoci kouření, nedostatek vitamínu D a nakažení takzvaným Epstein-Barrové virem, který je původcem infekční mononukleózy a dalších nemocí.

Květiny lidé vysazovali včera v Praze v Kateřinské zahradě na Karlově, v Ostravě v Sanatoriích Klimkovice, v Českých Budějovicích na Lidické ulici, v Jihlavě na Hradební ulici a v Teplicích v parku Milady Horákové u nádraží.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?