Vyšetření prostaty stále není součástí preventivního vyšetření

14. 6. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Vyšetření prostatického specifického antigenu (PSA), který mužům může odhalit rakovinu prostaty, stále není součástí preventivního vyšetření, na které mají všichni muži nad 50 let věku nárok jednou za dva roky.


„Už jsme byli na dosah toho, aby toto vyšetření bylo do prevence zahrnuto, ale příslušná komise ministerstva zdravotnictví byla před lety zrušena a od té doby jsme se nehnuli dál,“ řekl Právu profesor Dalibor Pacík, přednosta urologické kliniky Fakultní nemocnice Brno.

Přitom nejde o malý problém. Rakovina prostaty je totiž druhým nejčetnějším nádorem v mužské populaci.

„V České republice je jen v posledních letech ročně diagnostikováno 3500 nových případů rakoviny prostaty, zhruba 1350 mužů na toto onemocnění každý rok umírá,“ informoval profesor Tomáš Hanuš, přednosta urologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Nemoc se musí odhalit včas

Oba odborníci soudí, že vyšetření na PSA je naprosto nezbytné a není drahé. Stojí zhruba 150 korun a přitom může zachránit život mnohým mužům.

Je-li totiž rakovina prostaty ohraničena pouze na prostatu, je vyléčitelná. V dalších stadiích, kdy už nemoc hranici prostaty přeroste do celého organismu, je naděje na vyléčení takřka nulová. Lékaři mohou pouze konečné stadium onemocnění oddálit.

Oba profesoři doporučují při příznacích, jako je časté močení, slabý proud moči nebo bolesti v kostech, navštívit odborníka, protože to mohou být signály buď zvětšené prostaty, nebo rakoviny prostaty. Ta roste zejména po padesátém roku věku, a pokud se v rodině vyskytuje toto onemocnění, měl by muž být sledován urologem již od čtyřiceti let.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?