Vyšetření zatím nepotvrdilo Jakob-Creutzfeldtovu chorobu

21. 6. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Třiašedesátiletá žena ze Šumperska, která letos v lednu podlehla onemocnění, jež se podobalo Jakob-Creutzfeldtově chorobě (JCD), touto nemocí zřejmě netrpěla. Dosavadní vyšetření JCD vylučuje, případ však stále ještě není uzavřen. "Obdrželi jsme výsledek vyšetření z olomoucké patologie, podle kterého...


ŠUMPERK - se jednalo o rozptýlené poškození mozku,“ uvedl Pavel Valoušek, ředitel nemocnice v Šumperku, kde pacientka počátkem letošního roku zemřela. Její úmrtí vzbudilo mimořádnou pozornost, protože JCD bývá některými odborníky označovaná za lidskou obdobu nemoci šílených krav. „Lze s velkou pravděpodobností říci, že o JCD nešlo,“ tvrdí Valoušek. Definitivní jistotu však podle něj přinese až další vyšetření. To je v rukou odborníků pražské Thomayerovy nemocnice, kteří by měli podat přímý důkaz o nepřítomnosti prionů, tedy původců nebezpečné nemoci, v těle zemřelé.

Choroba u nemocné propukla v loňském roce. Lékaři okresní nemocnice ji odeslali na neurologickou kliniku Fakultní nemocnice v Olomouci, odkud ji v prosinci převezli zpět do Šumperka.

Neurologové v Šumpersku se s JCD setkali naposledy před pěti lety, kdy nemoci podlehl jeden pacient. JCD je vážné onemocnění mozku, které ve všech případech končí smrtí, lékaři mohou mírnit pouze následky průvodních jevů choroby, nikoliv příčiny. Skutečné důvody onemocnění odborníci zatím neznají, britští lékaři však poukázali na možnou souvislost s nemocí šílených krav.

Choroba má dlouhou inku-bační dobu pohybující se okolo patnácti let. Zpočátku se projevuje poruchami soustředění a paměti, ztrátou intelektuálních schopností, později se přidávají motorické problémy. JCD postupuje poměrně rychle, milosrdenstvím podle lékařů bývá, že v posledních stádiích o sobě nemocný už ani neví.

(krej), Olomoucký den, 21.6.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?