Vyšetřování kauzy falešných receptů z Hodonínska potrvá měsíce

27. 1. 2012 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Vyšetřování kauzy podvodů s falešnými recepty na Hodonínsku, odhalené loni v červnu, je náročné a potrvá proto ještě několik měsíců. ČTK to řekl mluvčí policie Petr Zámečník.


Jsou z něj podezřelí dva lékaři, kteří pro Nemocnici Kyjov zajišťovali na dohodu, tedy externě, první pohotovost ve Veselí nad Moravou.

„Kriminalista, který na tomto případu pracuje, musí nyní ověřit pravost celkem 2000 receptů. Znamená to, že bude muset kontaktovat 1600 lidí a zjistit, zda skutečně byli v den, který je uvedený dokumentaci, na pohotovosti a jaké léky tam dostali,“ uvedl mluvčí. Způsobené škody se proto stále teprve vyčíslují.

Léčiva vykazovali lékaři na recepty nemocnice. Pojišťovna ministerstva vnitra a Všeobecná zdravotní pojišťovna si za rok 2010 vyčíslily celkovou škodu přes 700.000 korun. Podle vedení kyjovské nemocnice mohou jít škody až do milionových částek.

Na případ upozornila Zdravotní pojišťovnu ministerstva vnitra jedna z pacientek. Při kontrole svého přehledu pojištění si všimla, že jsou na její jméno vykázány léky, které nikdy neužívala. Kyjovská nemocnice následně všechny pojišťovny požádala o podrobné prověření evidence ve vztahu k lékařům.

Ukázalo se, že bez vědomí pacientů předepisovali na jejich jména a na recepty nemocnice drahé léky, především antibiotika. Zda lékaři léčiva vyzvedávali z lékáren a dále s nimi obchodovali, nebo jestli byli do údajných podvodů zapojeni také lékárníci, to by mělo ukázat policejního vyšetřování.

Nemocnice okamžitě po zjištění celé záležitosti ukončila dohodu o zaměstnávání obou lékařů. Kromě toho, že věc oznámila pojišťovnám, o případu informovala policii. Dvěma lékařům nyní hrozí obvinění z podvodu, za což hrozí až osm let vězení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?