Vyšetřování tragického pádu rentgenu v Ústí potrvá měsíce

3. 11. 2017 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Minimálně několik měsíců potrvá vyšetřování tragického pádu rentgenu v ústecké Masarykově nemocnici. Klíčový bude znalecký posudek, řekla krajská policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.


Zářič rentgenu zabil při běžném vyšetření osmdesátiletou ženu v říjnu. Nové přístroje pro nemocnici by podle hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka (KSČM) měli dodat osvědčení, renomovaní výrobci. Na osmdesátiletou ženu spadla část přístroje na radiodiagnostickém oddělení 12. října a pacientka zemřela. Krajská zdravotní už dříve vyloučila, že by za pád části zařízení mohla obsluha. Zjistit, proč zářič spadl, má policie. Případ prošetřují krajští kriminalisté s podezřením na trestný čin usmrcení z nedbalosti. „Na předmětný rentgen jsme zadali vypracování odborného znaleckého posudku. V tuto chvíli nelze přesně odhadnout, jak dlouho bude jeho vypracování trvat, ale půjde o měsíce,“ uvedla Hyšplerová.

Krajská zdravotní, pod kterou nemocnice patří, odstavila ihned po tragédii provoz nejen dotčeného přístroje, ale i druhého od stejného dodavatele. Na jeden nový přístroj přispěje Krajské zdravotní kraj, druhý koupí ze svého. Krajská rada doporučila komisi pro posuzování rozmístění přístrojů druhý rentgen pro ústeckou nemocnici schválit. Podle Bubeníčka (KSČM) by společnost měla koupit přístroj od zavedené firmy. „Je snaha, aby to bylo od zavedené společnosti, abychom nekupovali lidově řečeno zajíce v pytli od někoho, s kým nemáme žádné zkušenosti,“ řekl Bubeníček.

Náklady na nákup nového zařízení by měly být zhruba 8,3 milionu korun. Konečná cena vzejde z výběrového řízení. „Teoreticky se může přihlásit stejný výrobce, i když to v tomto případě nepředpokládám. Na druhou stranu nikde není psané, že se výběrové řízení nemůže zrušit. A za třetí, přestože dnes je cena limitující u výběrových řízení, tak přece jen se tam dají dát další podmínky, aby to nebylo vysloveně na ceně,“ vysvětlil hejtman.

Mimořádný příspěvek na nákup druhého rentgenu schválilo na konci října krajské zastupitelstvo.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?