Vyškovské nemocnici hrozí odchody lékařů

25. 6. 2010 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékařský odborový klub (LOK) vyzval lékaře v nemocnicích, aby se připojili k podání hromadné výpovědi. Odboráři v kampani Děkujeme, odcházíme mimo jiné požadují zvýšit základní plat začínajícího i atestovaného doktora. Hromadný odchod lékařů se může dotknout i vyškovské nemocnice.


„Je na každém lékaři, jak se rozhodne. Jejich postavení ale dobré není. Pokud bych měl mluvit čísly, tak zhruba sedmdesát procent lékařů vyškovské nemocnice by bylo ochotno podat výpověď. Pokud se situace nezmění k lepšímu,“ potvrdil lékař chirurgického oddělení vyškovské nemocnice a člen Lékařského odborového klubu Jaroslav Kubalák.

Podle něj současný stav znevýhodňuje nemocnice menšího typu, jako je právě ta vyškovská. „Jde o narovnání poměrů ve zdravotnictví. Podle mého jde o akci rozumnou, vzali jsme ji za svou, protože adekvátně vystihuje současnou situaci, která není dobrá,“ pokračoval Kubalák.

Podle odborářů se nejedná o výpověď jako takovou, ale o připravenost podat ji k 31. prosinci letošního roku. V nepříjemné pozici se tak může ocitnout vedení vyškovské nemocnice.

„Zatím je předčasné o tom spekulovat, ale samozřejmě se toho obáváme. Mluvíme o tom, ale řešení prakticky neznáme. Lékařský odborový klub dal najevo, že to myslí vážně. Imy to tak musíme brát,“ uvedl náměstek vyškovské nemocnice Stanislav Boček.

Podle odborářů ale vedení nemocnice nic ovlivnit ani nemůže. „To jsou otázky především pro ministerstvo zdravotnictví a Parlament České republiky. Jejich zástupci musejí na naše požadavky reagovat. S vedením nemocnice máme stejné zájmy, jsme prakticky na stejné lodi,“ doplnil Kubalák.

Kolegy chápe i třeba primářka vyškovského hematologického oddělení Růžena Závodná. „Jako primářka musím zajistit své oddělení, členkou odborového klubu nejsem, ani jím být nesmím. Nicméně nízké platy, to je samozřejmě problém. Zvlášť pro mladší ročníky. A táhne se už dlouho. Privátní lékaři mají podstatně kratší pracovní dobu, a když pacient potřebuje ošetřit třeba v podvečer, nejde ke svému doktorovi, ale zamíří samozřejmě do nemocnice,“ sdělila Závodná.

I ona si uvědomuje skutečnost, že by pacienty ve vyškovském regionu neměl kdo ošetřovat. Smyslem celé akce je splnění tří podmínek nespokojených lékařů.

První podmínka je platová. Odboráři požadují jednotnou mzdovou normu pro zdravotníky tak, aby základní plat odpovídal jeden a půl násobku u začínajícího a trojnásobku u atestovaného lékaře průměrné mzdy.

Dále převedení vzdělávání do kompetence České lékařské komory a za třetí ukončení úhradové vyhlášky ministerstvem k 30. červnu a návrat k vyhlášce platné pro rok 2009. Stav a případný přetřes českého zdravotnictví trápí i samotné pacienty. I oni si uvědomují, že může dojít k tomu, že by měla vyškovská nemocnice plné čekárny lidí a lékaře mimo své ordinace.

„Požadavky to asi nejsou hloupé. Lékaři jsou u nás značně podhodnocení. Je zřejmé, že k nějaké dohodě musí dojít, není možné, aby nás neměl kdo ošetřovat,“ myslí si třeba Hana Pláteníková z Vyškova.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?