Vyškovskou nemocnici čeká rekonstrukce za 135 milionů korun

30. 5. 2016 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Rekonstrukce za 135 milionů korun čeká Nemocnici ve Vyškově. Novinářům to řekl po její návštěvě premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle hejtmana Michala Haška (ČSSD) se práce dotkne oddělení neurologie a ušní, nosní, krční. Práce by mohly začít ještě v letošním roce.


Na úhradě nákladů se bude podílet jak kraj, tak vláda. „Celkem 50 procent pokryje stát, 50 procent Jihomoravský kraj,“ uvedl Sobotka. Hašek uvedl, že příslušné dokumenty pro rekonstrukci projedná kraj na konci června. „Stavební práce by mohly začít ještě letos a hotovo by mělo být do konce roku 2017,“ dodal hejtman.

Sobotka s Haškem dnes navštívili vyškovskou, ale i břeclavskou nemocnici. Obě spadají do sítě krajských nemocnic. V Břeclavi řešili otázku finančních problémů, které se v minulosti objevily. Jak už dříve řekl ČTK hejtmanův náměstek Marek Šlapal (ČSSD), břeclavská nemocnice byla jedna z mála krajských nemocnic, která měla dluhy. Právě to mohlo být jedním z důvodů, proč na konci loňska skončila ředitelka Janka Bambasová, kterou letos po výběrovém řízení nahradil Jiří Jurník. Podle Sobotky podniká nový management kroky ke zlepšení situace. „Jsem rád, že se daří nemocnici postupně stabilizovat. Je to důležitý předpoklad pro její další vývoj,“ uvedl Sobotka. Podle něj jsou jak vyškovská, tak břeclavská nemocnice důležitou součástí veřejného zdravotnictví pro poskytování péče v regionu.

Sobotka hovořil s Haškem také o problémech s nedostatkem personálu nebo o zvyšování platů v krajských nemocnicích. Ke zlepšení situace u personálu by měla vést plánovaná školení. Dále kraj plánuje, že by mohl po případné dohodě s vládou zvýšit od příštího roku platy zdravotníkům o 10 procent, jako by se mzda mohla zvednout ve státních nemocnicích.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?