Výskyt nádorových onemocnění pomalu stoupá

4. 3. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

"U mužské populace zaujímá první místo karcinom plic, v případě žen patří k nejčastějším nádorovým onemocněním karcinom prsu. Vztaženo na celou českou populaci se k jedněm z nejčastějších onkologických onemocnění řadí také kolorektální karcinom," dodává doc. MUDr. Luboš Petruželka, CSc., přednosta Onkologické kliniky 1. LF UK...

 

Každoročně zaznamenáváme přibližně padesát pět tisíc nových nádorových onemocnění

„U mužské populace zaujímá první místo karcinom plic, v případě žen patří k nejčastějším nádorovým onemocněním karcinom prsu. Vztaženo na celou českou populaci se k jedněm z nejčastějších onkologických onemocnění řadí také kolorektální karcinom,“ dodává doc. MUDr. Luboš Petruželka, CSc., přednosta Onkologické kliniky 1. LF UK a VFN a Ústavu radiační onkologie 1. LF UK a FNB v Praze.

Četností případů těchto jmenovaných onemocnění bohužel Česká republika figuruje na předních příčkách v Evropě. V rámci mužské části populace zaznamenáváme dále také častější výskyt karcinomu prostaty, u žen jsou problémem gynekologické nádory -karcinomy endometria, děložního čípku a ovaria.

* Stále stoupající počet nových případů onkologických onemocnění je alarmující. S čím se současná onkologie v této souvislosti nejvíce potýká?



  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?