Výsledky nemocnice se lepší

29. 9. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Proti minulým rokům by to měla být velká změna. Nemocnice v Žatci snad na konci roku vykáže buď nulu nebo jen velmi mírnou ztrátu, žádné chybějící desítky milionů. Pomohlo navýšení plateb od pojišťoven a dotace města, přesto je financování hodně napjaté.


Před rokem prodělávala nemocnice měsíčně přes milion korun, aktuálně jí každých třicet dní k vyrovnanému rozpočtu chybí zhruba 400 tisíc. Příští rok už by podle vedení nemocnice, pokud všichni dodrží sliby, měla být na nule. Podaří se to?

Nemocnice v Žatci pořád ztrácí, letos ale výrazně méně než v předchozích letech. Hospodaření se podle vedení zdravotnického zařízení daří hodně zlepšovat, ředitel i předseda správní rady jsou optimističtí. I díky desetimilionové dotaci města by letos mohla už vykázat v hospodaření nulu.

„Letos bychom mohli skončit na nule, možná s mírnou ztrátou. Hospodaření se velmi výrazně zlepšilo, pokud bude ztráta, tak opravdu velmi nízká. Příští rok, pokud bude dodrženo, co bylo slíbeno, by nula měla být bez větších problémů, snad i bez pomoci města,“ řekl Deníku Petr Šmíd, předseda správní rady Nemocnice Žatec.

Stejné informace podává i ředitel žatecké nemocnice Čestmír Novák. Podle jeho slov teď „jede“ nemocnice na sto procent. „Po uzavření Loun se navýšil počet pacientů o čtyřicet procent, naše výkonnost je teď maximální,“ prezentoval ředitel.

A odkud mají další peníze přijít? „Ministerstvo slibuje, že se mají menším nemocnicím zvýšit úhrady za péči. Mají se přiblížit větším centrům. Pokud dodrží, co slíbili, nebudeme potřebovat žádné dotace,“ uvedl Šmíd.

Přesto, kvůli nízkým tarifům za vykonanou péči nastaveným v minulosti, je financování nemocnice napjaté. Šéfové zdravotnického zařízení se snaží vyjednat vyšší platby. Pokud se to plně podaří, neměla by mít nemocnice problémy.

Měsíční ztráta je menší než dřív

„Měsíčně vykazujeme aktuálně mírnou ztrátu, je ale daleko nižší než v předchozích letech. Daří se nám dále zvyšovat příjmy od pojišťoven. Ztráta, bez započtení dotace od města do příjmů, se teď měsíčně pohybuje okolo 400 tisíc.Vtomto čísle jsou ale započítány i účetní odpisy majetku, které ztrátu zvyšují,“ uvedl Petr Šmíd.

Vyšší náklady jsou také za větší nákup zdravotnického materiálu. Nemocnice se snaží přijímat více pacientů, aby více peněz získávala, nejdříve musí ale materiál nakoupit, zdůvodňuje dále vedení nemocnice.

Problémy se splatnostmi faktur už nemocnice prý aktuálně nemá, daří se stabilizovat i lékařské obsazení. Také s počty lékařů totiž byly v minulosti problémy.

Město poslalo do nemocnice 38 milionů korun

Za poslední tři roky muselo město poslat do nemocnice 38 milionů korun, aby měla na faktury a mzdy. Teď se zdá, že se snad daří zdravotnické zařízení, které je poslední, jež poskytuje akutní péči v okrese Louny, stabilizovat.

„Příští rok by snad už měl být klidnější. Chod nemocnice se konečně vrátil do běžných kolejí. Daří se základní věc, a to je získávat více peněz od pojišťoven. Jedeme na sto procent, teď za to musíme dostat ještě adekvátně zaplaceno,“ řekl ředitel Novák.

Nemocnice chce i dál šetřit, náklady se omezují. „Pořád samozřejmě hledáme možnosti, jak ušetřit na nákladech. Žádné velké změny ale zatím nechystáme, budeme se soustředit na to, co funguje, jak to zlepšit. Až pak se můžeme pustit do nějakých vizí do budoucna,“ dodal Šmíd.

Město Žatec vlastní nemocnici od roku 1997 Jen v letech 1998, 1999, 2004 a 2005 neskončila ve ztrátě. Velké problémy měla hlavně v letech 2007 a 2008 kdy hospodařila se ztrátou 13, respektive devět milionů ročně.

Na čas bylo uzavřeno gynekologicko - porodnické oddělení, probíhala také rozsáhlá rekonstrukce jednotlivých oddělení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?