Výsledky testů mrtvých z Ázerbájdžánu do týdne

15. 3. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Testy vzorků tří mladých žen, které zemřely v Ázerbájdžánu na ptačí chřipku, jsou hodnověrné, ale je nutné počkat na konečné potvrzení z laboratoří ve Velké Británii. Oznámila to včera Světová zdravotnická organizace (WHO) s tím, že výsledky by měly být známy do týdne...


Ženeva/Baku -

Zdravotnické orgány kavkazské země sdělily, že všechny tři dívky ve věku 17, 20 a 21 let onemocněly po kontaktu s nemocnými ptáky. Nepředpokládají, že by se postižené nakazily od sebe navzájem. Zatím u nich byl zjištěn pouze virus H5, ale čeká se na potvrzení, zda šlo o kmen N1, který je skutečně pro člověka smrtící. Nejmladší oběť zemřela již v únoru a WHO původně její smrt přisuzovala předešlému respiračnímu onemocnění; starší dívky skonaly tento měsíc, upřesnil mluvčí WHO Gregory Hartl.

Laboratorní testy nyní čekají také na vzorky dvojice dalších mrtvých - 16letého chlapce, jenž zemřel v pátek, a o něco starší dívky. U této dvojice zatím existuje pouze podezření na úmrtí kvůli ptačí chřipce.

Obyvatelé postižené oblasti hlásili hromadný úhyn ptactva a nakažené osoby chovaly drůbež ve svých domovech. Ministr životního prostředí Hussein Bagirov oznámil, že veterinární pracovníci stále nacházejí mrtvé divoké ptáky. Ale zatímco začátkem roku to bylo až tisíc kusů denně, nyní jejich počet klesl na 60 až 70 denně.

Virus byl v Ázerbájdžánu objeven v únoru u divokých ptáků na břehu Kaspického moře. Poté se rozšířil na severovýchod a jihozápad, k hranicím Íránu. Ázerbájdžán leží u Kaspického moře vklíněný mezi Rusko a Írán. Hranici má také s Tureckem, kde na ptačí chřipku zemřely v lednu čtyři děti. Virus H5N1 si ve světě vyžádal již téměř stovku lidských obětí, především v zemích jihovýchodní Asie a na Blízkém východě.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?