Vysočina asi dá nemocnicím 100 mil., aby mohly platit za dodávky

13. 3. 2014 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Kraj Vysočina chce svým pěti nemocnicím poskytnout výpomoc v celkové výši 100 milionů korun. Jejich hospodaření se loni zhoršilo a některé se dostávají do potíží s dodavateli. Vedení kraje by chtělo nemocnicím odpustit splátky již dříve půjčených peněz. Dalších 43,5 milionu korun by měly dostat z přebytku loňského hospodaření kraje. Návrh ještě musí 1. dubna schválit krajské zastupitelstvo.


„Některé nemocnice začínají mít problémy s dodavateli, kteří upozorňují, že pokud nebude situace vyřešena, tak že přestanou dodávat anebo dokonce budou penalizovat,“ uvedl hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD). Podle něj je to poslední podpora, kterou může kraj nemocnicím na provoz poskytnout kvůli investicím plánovaným v příštích dvou letech. „V roce 2015 a 2016 nás čeká stavba pavilonu chirurgických oborů v Nemocnici Třebíč za přibližně 330 milionů korun, což bude pro krajský rozpočet dost velká zátěž,“ vysvětlil.

Podle informací, které hejtman poskytl minulý týden ČTK, skončilo loni hospodaření krajských nemocnic celkovou ztrátou přesahující 38 milionů korun. Proti roku 2012 se zvýšila o více než 26 milionů korun. Příčinou je zejména propad výnosů od zdravotních pojišťoven, vyšší mzdové náklady a zvýšení sazby daně z přidané hodnoty (DPH).

Na provozní výdaje už nemocnice dříve od kraje dostaly 56,5 milionu korun, které ale měly vrátit. Rada kraje se chystá zastupitelstvu navrhnout odpuštění těchto splátek. Dalších 43,5 milionu korun mají nemocnice dostat z přebytku loňského hospodaření krajské samosprávy. Peníze ale kraj nebude dělit rovným dílem. Jednotlivé nemocnice bude posuzovat podle několika kritérií, kupříkladu podle jejich hospodářských výsledků v minulých letech a aktivit vedení nemocnic směřujících k dosažení vyrovnaného hospodaření.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?