Vysokofekvenční vlny mají včas diagnostikovat srdeční chorobu

26. 11. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Britští vědci zjistili, že pomocí vysokofrekvenčních rádiových vln lze včas zjistit, zda pacientovi hrozí riziko infarktu. Nový způsob kardiologických testů se nazývá Metabonomics a má nahradit invazivní testy...


Britští vědci zjistili, že pomocí vysokofrekvenčních rádiových vln lze včas zjistit, zda pacientovi hrozí riziko infarktu. Nový způsob kardiologických testů zvaný Metabonomics vyvinuli výzkumníci z londýnské Imperial College a z univerzity v Cambridge. Informují o tom internetové stránky BBC.

Podle britských vědců může tato metoda nahradit invazivní metody jako je například angiografie.

K novému testu je potřeba pouze několik kapek krve. Vysokofrekvenční vlny měří magnetické vlastnosti molekul v krvi. V případě, že pacient trpí aterosklerózou, ukážou vlny jiné složení krve než u zdravého člověka; indikátorem může být například větší hladina tuků jako je třeba cholesterol.

Autoři nového testu prohlašují, že tato metoda by mohla pro kardiologii revolučním objevem.

Dr. David Grainger z univerzity v Cambridge podotýká: “Na následky srdečních chorob zemře v Británii každý rok tisíce lidí. Řadě z nich by lékaři mohli zachránit život, pokud by jejich nemoc poznali včas.“ Grainger dodává, že díky novým technologiím, jako je například využití vysokofrekvenčních vln, mohou lékaři poskytnout účinné vyšetření.

Nový způsob kardiologických testů teď prověřují v nemocnici Papworth poblíž města Cambridge. Pokud se metoda použití vysokofrekvenčních vln ukáže jako úspěšná, rozšíří se její použití do dvou let.

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 26.11.2002

Související odkazy:

British Heart Foundation

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?