Vysokoškoláci podle studie žijí až o 18 let déle než ostatní

8. 3. 2012 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Čeští vysokoškoláci žijí v průměru až o 18 let déle než například ti, kteří za sebou mají jen základní školní docházku.


S odkazem na studii České demografické společnosti to napsaly Lidové noviny (LN).

Lidé s vysokoškolským diplomem jsou podle expertů vůči sobě odpovědnější. „Také se více zajímají o složení potravin a kupují si kvalitnější jídlo,“ řekla listu autorka výzkumu profesorka Jitka Rychtaříková z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Upřesnila, že absolvent univerzity nebo jiné vysoké školy v Česku, kterému je dnes 25 let, má naději žít ještě dalších 60 let, zatímco 25letý muž se základním vzděláním bude v průměru žít dalších 42 let.

Absolventi vysokých škol také málokdy dělají fyzicky náročnou práci a méně často se pohybují v obtížných pracovních podmínkách, kde je například nadměrné horko, chlad nebo hluk. „Traduje se, že vysokoškoláci jsou přepracovaní a brzy umírají, ale to jsou mýty,“ uvedla Rychtaříková.

Vyššího věku než jinde v ČR se dožívají lidé v Hradci Králové. Opačně jsou na tom lidé v severočeských Teplicích, kde - především muži - umírají nejdřív z celé země. Nemůže za to jen zhoršené životní prostředí.

Podle odborníků na nižší věk Teplických mnohem výrazněji působí jejich životní styl. „Je zde (v Teplicích) o 20 procent více kuřáků než v jiných krajích republiky,“ řekl dnešním LN Josef Richter ze Zdravotního ústavu v Ústí nad Labem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?