Vyšší DPH může ohrozit i platy lékařů

4. 3. 2011 8:32
přidejte názor
Autor: Redakce
Zvýšení DPH z 10 na 20 procent bude pro resort zdravotnictví znamenat kvůli zdražení léků, zdravotnického materiálu a dalších služeb náklady vyšší až o 10 miliard korun.


Tato skutečnost by mohla ohrozit přidání peněz zdravotníkům v tomto i dalších letech. Lékařský odborový klub považuje takový scénář za nepřijatelný. Informuje o tom dnešní Právo.

„Tento skokový nárůst DPH bude pro nás zásah, se kterým jsme nepočítali,“ uvedl ministr zdravotnictví Leoš Heger. Pokusil se sice vyjednat výjimku, aby vyšší DPH nebyla uplatněna na léky, vládní koalice ji však smetla ze stolu.

Nutná změna cenotvorby léků

Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) zvýší výdaje zdravotních pojišťoven na léky až o 3, 27 miliardy Kč. Více zaplatí i pacienti.

Podle prezidenta České lékárnické komory Stanislava Havlíčka je nutné urychleně změnit systém cenotvorby léků.

„Pokud by platila současná pravidla cenotvorby léků, tak pacientům vzroste doplatek o deset procent celkové ceny léků,“ řekl Stanislav Havlíček Právu.

Kompenzace pro zdravotnictví

V ohrožení je ovšem i memorandum podepsané mezi odbory a ministertvem zdravotnictví, především část o zvyšování platů zdravotníků. Úspory z reforem, z nichž se mělo zvýšení financovat, totiž „spolkne“ právě skokové navýšení DPH.

„To je pro nás absolutně nepřijatelné,“ prohlásil předseda Lékařské ho odborového klubu Martin Engel. „Memorandum musí být splněno. Jinak by nastaly vážné problémy.“

To potvrzuje i prezident České lékařské komory Milan Kubek, podle něhož by měl stát peníze do zdravotnictví vrátit například zvýšením plateb za státní pojištěnce – reálné by podle něho bylo zvýšení těchto plateb na 900 Kč měsíčně.

„My jsme si vyšší DPH nevymysleli. Stát vybere ze zdravotnictví 10 miliard a měl by je do něj vrátit. Nesplnění memoranda je nemyslitelné,“ řekl prezident ČLK Právu.

Určitou formu kompenzace vyšší DPH v oblasti zdravotnictví naznačil i ministr financí Miroslav Kalousek. Uvedl, že v rámci reformy zdravotnictví musí být vyšší DPH zohledněno. Vyšší platbu za státní pojištěnce však v minulosti několikrát odmítl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?