Výstavbě pavilonu nestojí již nic v cestě, ÚOHS řízení zastavil

4. 3. 2010 8:59
přidejte názor
Autor: Redakce
Stavba moderního pavilonu akutní medicíny v karlovarské nemocnic může začít. Firma Unistav Brno stáhla z Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) svou námitku proti výsledku výběrového řízení. Pochybnosti nad zadáním zakázky ale zůstávají.


Firma stáhla námitku poté, co úřad zamítl její žádost o vydání předběžného opatření, které by zabránilo Karlovarskému kraji podepsat smlouvu s vítězem soutěže - sdružením firem Metrostav, Bau-Stav, Prefa-Beton a Tima.

Unistav nabídl ze všech přihlášených nejnižší cenu, za kterou chtěl pavilon postavit, ale krajská vláda ČSSD a KSČM ho z výběrového řízení vyloučila. Údajně proto, že nabídku zpracoval ve variantách, což znemožnilo porovnání návrhu s jinými.

Komisi také vadilo, že část nabídky předložil v cizím jazyce. Tendr na pavilon byl jedním ze sporných bodů, kvůli kterému odešlo vloni v listopadu z krajské koalice hnutí Doktoři.

Vedení Karlovarského kraje už bylo o rozhodnutí ÚOHS informováno, ale ještě počká na písemné vyrozumění o zastavení správního řízení, uvedla mluvčí kraje Jana Pavlíková. Poté rada kraje definitivně uzavře výběrové řízení na stavbu nemocničního pavilonu.

Podle všeho potvrdí jako vítěze sdružení Nemocnice KV v čele s Metrostavem, které zvítězilo v tendru s nabídkou kolem 503 milionů Kč. Firmy Unistav a B-Braun požadovaly o 23 milionů méně.

Pochybnosti zůstávají

Unistav nabízel, že pavilon postaví za 563 milionů korun. Vítěz, Metrostav, za 591 milionů.

„Stojí často vykonstruované pochybení, pro které byl uchazeč o veřejnou zakázku vyloučen z další účasti ve výběrovémřízení, za desítky milionů korun? Zadavatele nic nenutí k účelnému využití veřejných prostředků. A to je systémově špatně,“ reagovala pro MF DNES právnička technické divize Unistavu Zuzana Fědorová.

Podle hnutí Doktoři bylo výběrové řízení neprůhledné. Za jeden z řady pochybných tendrů ho označil bývalý místopředseda představenstva krajské nemocnice Vilibald Knob, který na protest proti údajné korupci z představenstva odešel. Jeho podněty se zabývala policie, avšak důvody pro zahájení trestního řízení nezjistila.

Půlmiliardový úvěr

Karlovarský kraj si na stavbu pavilonu dohodl půlmiliardový úvěr u banky. A to s tím, že když stavba začne ještě v roce 2009 a do roka od zahájení prací bude vyčerpáno z úvěru 300 milionů korun, bude jeho splácení zvýhodněno.

„Kvůli podnětu Unistavu a skluzu ve výstavbě i v čerpání peněz se situace zkomplikovala. Jednáme proto s bankou, co dál. Není vyloučeno, že se může stavba prodražit,“ uvedl náměstek hejtmana Petr Navrátil.

Čtyřpatrový pavilon akutnímedicíny vyroste za plného provozu nemocnice mezi budovami chirurgie a interny, které zároveň propojí. Metrostav nabídl, že stavbu zvládne nejdéle za 698 dní.

Přímo pod pavilonem povede silnice, po níž budou k oddělenému urgentnímu příjmu přijíždět sanitky se zraněnými.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?