Výtok z pochvy je přirozenou součástí menstruačního cyklu. Jeho zabarvení odhalí případnou infekci

23. 7. 2024 7:30
přidejte názor
Autor: Depositphotos.com/NewAfrica
check
MUDr. Daniel Petr | Odborný garant článku
„Pokud se vám cokoliv nezdá, navštivte svého gynekologa.“

Všechny zdravé ženy prochází každých 25 až 32 dní menstruačním cyklem, v rámci kterého žlázky jejich reprodukčního systému produkují větší či menší množství cervikálního hlenu. Podle toho, v jakém období cyklu se dotyčná osoba nachází, se pak může měnit i barva a konzistence poševního výtoku. Někdy však právě tyto faktory poukazují na rozvoj infekce nebo jiného problému.

Co je to výtok z pochvy?

Co se dozvíte v článku
  1. Co je to výtok z pochvy?
  2. Příznaky signalizující zdravotní problém
  3. Potenciální příčiny vaginálního výtoku
  4. Výtok před menstruací
  5. Výtok v těhotenství

Vaginální výtok (leukorea) je abnormální produkce obvykle čiré nebo bělavé tekutiny, jež má v ženském reprodukčním systému mimo jiné důležitou čisticí funkci. Žlázy uvnitř pochvy, dělohy a děložního čípku produkují po celý den tento sekret, který vyplavuje z ženské rozmnožovací soustavy mrtvé buňky a bakterie. To pomáhá udržovat reprodukční systém ženy v čistotě a předcházet infekcím.

Vaginální výtok je naprosto přirozený jev, který vás ve většině případů nemusí nijak znepokojovat. Jeho vyprodukované množství se přitom může u každé ženy lišit, stejně jako jeho konzistence a barva, v závislosti na době menstruačního cyklu dotyčné osoby. Vzhled a zápach sekretu se pak může změnit v období gravidity nebo v případě špatné hygieny. [1, 2, 34]

Příznaky signalizující zdravotní problém

Ačkoliv je poševní výtok běžnou součástí menstruačního cyklu každé ženy, pokud se změní jeho barva, konzistence, množství či zápach, pravděpodobně vám tělo naznačuje, že se uvnitř vaší reprodukční soustavy něco děje. Obecně přitom platí, že většina zdravých žen produkuje více cervikálního hlenu v době ovulace nebo při sexuálním vzrušení.

Barva výtoku

Za normálních okolností by měl mít vaginální sekret bílou nebo čirou barvu. Ve chvíli, kdy žena zaznamená jinou barvu výtoku, měla by zpozornět, neboť tato změna zabarvení může poukazovat na nějaký zdravotní problém. Příznakem rozvoje infekce či jiné komplikace související s ženskými reprodukčními orgány tak může být:

  • tmavě hnědý výtok z pochvy,
  • žlutý výtok z pochvy,
  • zelený výtok z pochvy,
  • růžový výtok z pochvy,
  • šedý výtok z pochvy.

Množství

Co se týká množství produkovaného sekretu, je to vždy individuální a odvíjí se mimo jiné od zdravotního stavu, v jakém se dotyčná osoba zrovna nachází. Ovlivnit jej mohou různé faktory, jako je například těhotenství, užívání hormonální antikoncepce nebo ovulace. Pakliže však dojde k náhlým změnám v množství produkované poševní tekutiny, může se také jednat o příznak nějakého zdravotního problému.

Konzistence výtoku

Co se týká konzistence cervikálního hlenu, je naprosto běžný hlenovitý výtok, vodnatý výtok nebo i krémový výtok. Za případné změny jeho struktury jsou přitom většinou odpovědné hormony, avšak někdy za nimi stojí také jiné faktory, jako je například rozvoj infekce. Výtok z pochvy, který je pěnivý nebo ho doprovází nepříjemné příznaky, jako například svědění či pálení intimních partií, už přirozený není.

Zápach

Normální vaginální sekret může být lehce cítit, nicméně tento zápach by neměl být nepříjemný. Silně zapáchající výtok z pochvy totiž zpravidla signalizuje rozvoj infekce či jiných obtíží. Pokud navíc žena zaregistruje také výše zmíněnou změnu barvy nebo neobvyklou konzistenci výtoku, měla by o těchto příznacích informovat svého gynekologa. [5, 6, 7, 8, 9, 10]

Potenciální příčiny vaginálního výtoku

Existuje značné množství příčin, které mohou způsobit změny v zabarvení, konzistenci nebo zápachu vaginálního sekretu. Na vině je přitom poměrně často přenos infekce při pohlavním styku. Proto je důležité používat vždy při těchto aktivitách dostatečnou ochranu, která zabrání dalšímu šíření případné nákazy.

Jedním z nejčastějších původců potíží bývá kvasinková infekce, kterou způsobují mikroorganismy z rodu Candida. Při této nákaze začne reprodukční soustava ženy tvořit hustý bílý poševní výtok tvarohovité konzistence. Pacientka může pociťovat otok, pálení a svědění pochvy a pohlavní styk může být bolestivý. Tento typ infekce se zpravidla léčí antifungálními léky.

Další sexuálně přenosnou infekcí, která způsobuje nepříjemný výtok z pochvy, je takzvaná trichomoniáza. V tomto případě je za potíže zodpovědný prvok s názvem bičenka poševní (Trichomonas vaginalis) a příznakem nákazy je pěnivý zelený, žlutý nebo šedý výtok. Nemoc se pak obvykle léčí pomocí antibiotik.

Pokud se v prostředí pochvy rozmnoží ve větším množství aerobní nebo anaerobní bakterie a dojde k výraznému úbytku nebo úplné redukci laktobacilů, může se u pacientky rozvinout bakteriální vaginóza. Opět se v některých případech jedná o stav způsobený četným pohlavním stykem, ale nemusí tomu tak být vždy. Osoby trpící tímto onemocněním mají bílý nebo šedý výtok, který výrazně zapáchá.

Dále mohou za vzniklými potížemi stát také chlamydie a kapavka, což jsou dvě běžné pohlavně přenosné choroby, které se léčí antibiotiky. U některých osob nakažených těmito infekcemi se může objevit zakalený, žlutý nebo zelený vaginální výtok. Pokud se tyto nemoci neléčí, infekce se může rozšířit i do jiných částí těla.

Příznaky syfilidy jsou velmi rozmanité. Závisí na právě probíhajícím stádiu nemoci
Přečtěte si také:

Příznaky syfilidy jsou velmi rozmanité. Závisí na právě probíhajícím stádiu nemoci

Po menopauze, kdy dochází k poklesu estrogenu, pak může ženy navíc postihnout také stav nazývaný jako atrofická vaginitida. Nižší hladiny estrogenu způsobují, že stěny pochvy jsou suché a tenčí než normálně. V důsledku toho může dojít k invazi bakterií z okolí pochvy, které následně vyvolají infekci, jejímž příznakem je mimo jiné hnisavý výtok.

Nestandardní vaginální výtok však není samozřejmě vždy způsoben jen infekcí. Mohou jej vyvolat například i změny v rovnováze zdravých bakterií nacházejících se v pochvě. Stejně tak je někdy na vině přítomnost cizího předmětu ve vagíně nebo v její blízkosti (například tampon) nebo alergická reakce vyvolaná nějakou  chemikálií (např. mýdlem, lubrikantem či nějakou látkou nacházející se v kondomech). [11, 12, 13, 14, 15, 16]

Výtok před menstruací

Jak už bylo řečeno, vyprodukované množství sekretu je u každé ženy individuální. Zároveň i jeho barva a konzistence se také mohou měnit ze dne na den v závislosti na tom, v jaké fázi menstruačního cyklu se daná osoba zrovna nachází. Počítáme-li s průměrnou dobou menstruačního cyklu, která trvá 28 dní, pak se změny ve vzhledu poševního výtoku mohou projevovat následujícím způsobem:

  • 1.–5. den cyklu: na začátku cyklu je výtok obvykle červený nebo krvavý, protože se tělo zbavuje děložní výstelky,
  • 6.–14. den cyklu: po uplynutí menstruace může žena zaznamenat menší množství vaginálního výtoku než obvykle, přičemž jakmile se vajíčko začne vyvíjet a dozrávat, cervikální hlen se zakalí a zbělá nebo zežloutne,
  • 15.–25. den cyklu: několik dní před ovulací je hlen řídký a kluzký (jako vaječný bílek) a po ovulaci je opět bílý nebo žlutý a někdy také lepkavý,
  • 26.–28. cyklu: cervikální hlen zesvětlá a svou barvu opět změní s nadcházející menstruací.
Příznaky chlamydií zahrnují nejčastěji bolest a výtok z genitálií. Postiženy ale bývají i jiné orgány
Přečtěte si také:

Příznaky chlamydií zahrnují nejčastěji bolest a výtok z genitálií. Postiženy ale bývají i jiné orgány

Pokud se u vás objeví krvavý výtok v období mimo menstruaci nebo v případě, že jste už po menopauze, měli byste navštívit svého gynekologa. Ačkoliv se může jednat třeba jen o následek poranění tkáně při pohlavním styku, může to být také signálem nějakého závažnějšího problému, jako je například rakovina děložního čípku. [17, 18, 19, 20, 21]

Výtok v těhotenství

Zcela běžným jevem je zvýšený výtok na začátku těhotenství (jedná se dokonce o jeden z prvních příznaků gravidity). Přirozený je přitom bílý výtok v těhotenství s lepkavou či vodnatou konzistencí. V případě, že leukorea začne být hrudkovitá nebo tvarohovitá, se může jednat o příznak kvasinkové infekce, na niž jsou gravidní ženy náchylnější.

Pokud se objeví zelený nebo žlutý výtok v těhotenství a případně také zarudnutí či podráždění genitálií, může jít o nákazu chlamydiemi nebo rozvoj trichomoniázy. V takovém případě je důležité co nejdříve začít situaci řešit, neboť tyto choroby mohou mít nepříznivý dopad jak na matku, tak i na vyvíjející se plod.

Pokud jde o hnědý výtok v těhotenství, obvykle není důvodem k obavám, jelikož se většinou jedná o zabarvení v důsledku příměsi staré krve v hlenu, která opouští tělo ženy. I tak je ale vhodné takovou situaci konzultovat s lékařem. Vedle toho růžový výtok v těhotenství může být buď přirozeným časným příznakem gravidity, nebo naopak signálem toho, že se blíží porod. V horším případě se však může růžově zabarvený cervikální hlen objevovat také krátce před potratem. [22, 23, 24, 25]

Zdroje: nzip.cz, gpk.fnplzen.cz, my.clevelandclinic.org, webmd.com, healthdirect.gov.au, healthline.com, verywellhealth.com, medicalnewstoday.com, wikiskripta.eu, dermatologiepropraxi.cz, medicinenet.com

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?