Infekce chlamydiemi se nemusí nijak projevit. Často se na ni přijde až u lékaře

3. 5. 2023 9:00
3 nové názory

Chlamydie jsou parazitické bakterie, které způsobují celou řadu obtíží. Kromě pohlavních chlamydií, které vyvolávají záněty urogenitálního traktu či rekta, existují i plicní chlamydie. Léčba takových infekcí je vcelku snadná, ale problémem je jejich šíření. U některých pacientů se totiž neobjeví žádné klinické příznaky. Neléčená forma pak může mít vážné zdravotní následky.

Co jsou chlamydie?

Chlamydie jsou rod bakterií se specifickými vlastnostmi. Chovají se totiž jako intracelulární parazité, kteří přežívají v buňkách hostitele. Hostitelské buňky využívají jako zdroj energie, kterou si neumí sami vyrobit. Do okolí se pak chlamydie rozšíří tím, že donutí hostitelskou buňku prasknout. Uvolněný infekční obsah se dostane do okolí a může napadnout další buňky. [1, 23]

Chlamydie: přenos

Chlamydiové infekce se mohou přenášet různými cestami:

  • kapénkami – plicní chlamydie se přenáší kapénkovou infekcí při kýchání, smrkání a kašlání,
  • pohlavním stykem – pohlavní chlamydie se přenáší vaginálním, orálním i análním stykem,
  • z matky na dítě – během porodu při průchodu porodními cestami,
  • přes oční spojivku – pohlavní i plicní chlamydie si můžete zanést do očí, pokud se vám dostanou bakterie na ruku a promnete si s ní oči.

Chlamydiové nákazy jsou evidovány nejčastěji u mladých sexuálně aktivních lidí, kteří hodně střídají intimní partnery. Riziko infekce je vyšší u jedinců, kteří:

  • nepoužívají při styku bariérovou ochranu (prezervativ),
  • užívají omamné látky a alkohol (zvyšují sklony k rizikovému chování),
  • trpí HIV či jiným onemocněním oslabujícím imunitní systém.

Chlamydie: inkubační doba

Délka inkubační doby se v případě nákazy chlamydiemi pohybuje nejčastěji mezi 1–3 týdny. U každého se ale nemoc projevuje individuálně. Někteří jedinci mají dokonce asymptomatický průběh, což ale neznamená, že nemohou chlamydie přenášet na ostatní. [4, 56]

Jaké mají chlamydie příznaky?

Projevy chlamydiových infekcí nejsou nijak specifické, lze si je tedy snadno splést s jinými nakažlivými chorobami. U některých pacientů se ani nemusí žádné potíže projevit, takže se na nákazu přijde jen díky speciálním testům. Rozlišujeme přitom dva základní druhy chlamydií, které mohou u člověka způsobit infekce:

  • Chlamydia pneumoniae – plicní chlamydie, způsobují respirační infekce,
  • Chlamydia trachomatis – pohlavní chlamydie, napadají urogenitální trakt.

V některých pramenech se můžete dočíst také o druhu Chlamydia psittaci, který ale napadá převážně zvířata a k přenosu na člověka dochází skutečně jen v ojedinělých případech.

Plicní chlamydie

Původcem respiračních chlamydiových infekcí je Chlamydia pneumoniae. Pokud jsou napadeny jen horní dýchací cesty, je průběh onemocnění hodně mírný a prakticky se neliší od běžného nachlazení. Pacienty trápí:

Chlamydie se mohou ovšem dostat i do dolních cest dýchacích a způsobit tak zánět průdušek (bronchitidu), v horších případech i zápal plic (pneumonii). [7, 8, 9]

Pohlavní chlamydie

Bakterie Chlamydia trachomatis způsobuje chlamydiové infekce pohlavního a močového ústrojí. V současné době se jedná o nejrozšířenější sexuálně přenosnou infekci vůbec. Zákeřnost této infekce spočívá v tom, že může probíhat bezpříznakově.

Na chlamydie u mužů se proto někdy přijde až ve chvíli, kdy onemocní sexuální partnerka. Chlamydie u žen totiž mívají mnohem výraznější projevy v porovnání s mužskou částí populace. K lékaři je přivedou následující obtíže:

  • bolest při pohlavním styku,
  • krvácení po styku či mimo cyklus,
  • bolesti v podbřišku,
  • bílý výtok z pochvy,
  • potíže při močení (bolesti, pálení, diskomfort).

Někteří muži pociťují pálení při močení nebo bolest jednoho či obou varlat. Také lze pozorovat výtok z penisu. Neléčená infekce se může někdy rozšířit i do okolí konečníku. [10, 11, 12]

Chlamydie v oku

Existují případy, kdy se objeví chlamydie v očích. Tyto bakterie mohou velice snadno způsobit zánět spojivek nebo rohovky. Příznaky jsou v takovýchto případech stejné jako u běžné konjunktivitidy:

  • zarudnutí,
  • svědění a pálení,
  • hnisavý výtok z oka,
  • pocit písku v oku,
  • světloplachost. [13, 14]

Diagnostika chlamydií

K vyšetření chlamydií jsou zapotřebí speciální laboratorní testy. Do laboratoře se odesílá stěr z postižené oblasti, což může být pochva, močová trubice nebo konečník. U mužů se často vyšetřuje moč. V případě respirační infekce se odebírá sputum (materiál z dýchacích cest). K průkazu chlamydií se využívají následující metody:

  • kultivace,
  • průkaz antigenu,
  • PCR (polymerázová řetězová reakce).

Kromě přímého průkazu, kdy se ve vzorku hledají přímo chlamydie, je možné provést i nepřímý průkaz, kdy se vyšetřují protilátky proti chlamydiím v krevním séru. [15, 16]

Syfilis se může přenést i z matky na dítě. Jak tuto nemoc včas léčit?
Přečtěte si také:

Syfilis se může přenést i z matky na dítě. Jak tuto nemoc včas léčit?

Léčba chlamydií

Pokud se u pacienta prokáže nákaza chlamydiemi, musí mu lékař nasadit vhodná antibiotika. Než se akutní chlamydiová infekce zcela vyléčí, trvá to 2–3 týdny. U chronických infekcí se však může antibiotická léčba protáhnout dokonce až na 8 týdnů. Nepříjemné příznaky mohou sice odeznít již po pár dnech, ale je nezbytné brát léky skutečně poctivě po celou dobu léčby.

V případě pohlavních chlamydií je důležité přeléčit i partnera, aby nedocházelo k opakovanému předávání infekce. Samozřejmostí by měla být sexuální abstinence, dokud není pacient vyléčen.

Jako podpůrný prostředek může lékař doporučit enzymové preparáty. Tyto přípravky usnadňují průnik antibiotik do cílových tkání, čímž přispívají k úspěšnosti léčby. Po dobrání antibiotik by měl lékař provést ještě kontrolní vyšetření, které potvrdí, že se infekce skutečně vyléčila. [17, 18, 19]

Komplikace neléčených chlamydií

Chlamydiové infekce se rozhodně nevyplácí přecházet, protože mohou způsobit celou řadu méně i více závažných komplikací:

Pokud se pacient nakažený chlamydiemi nebude nijak léčit nebo léčbu ukončí předčasně, riskuje tím trvalé poškození reprodukčních orgánů, které může vést až k neplodnosti. [20, 21]

Zdroje: who.int, medlineplus.gov, cdc.gov, webmd.com, nih.gov, healthline.com, nhs.uk, plannedparenthood.org, myvision.org, infektologie.cz, venerologie.cz, szu.cz, cpzp.cz, medicinapropraxi.cz, internimedicina.cz

styk (neregistrovaný)
Tak příště zkuste pomalý STYK, třeba to pomůže! Vztyk mají pouze muži :-)))
Maca (neregistrovaný)
Dobrý den strašně mě bolí břicho a když mám pohlavní vstyk tak trochu krvácím Do růžová
Redakce Zdraví.Euro.cz (neregistrovaný)
Dobrý den, Maco, nechte se prosím vyšetřit na gynekologii. Redakce Zdraví.Euro.cz
  • Našli jste v článku chybu?