Vývoj chřipkové epidemie v ČR

29. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Doslova ve švech praskají ordinace v Ústeckém kraji, který zasáhla epidemie chřipky a kde lékaři téměř nestačí pacienty ošetřovat. Podle krajských epidemiologů se má nemoc ještě více šířit v příštím týdnu...


PRAHA - Nápor pacientů s respiračním onemocněním zasáhl o víkendu ordinace lékařských pohotovostí. Chřipkou však podle lékařů zatím onemocněla jen menší část z nich. Většinou jde o virózy či angíny, řekli včera zdravotníci z pohotovostí. Podle některých nezabrzdí vzestup počtu onemocnění ani školní prázdniny.

Doslova ve švech praskají ordinace v Ústeckém kraji, který zasáhla epidemie chřipky a kde lékaři téměř nestačí pacienty ošetřovat. Podle krajských epidemiologů se má nemoc ještě více šířit v příštím týdnu, kdy lidé obnoví kontakty v práci. Striktní zákaz vstupu do všech nemocnic v kraji zatím hygienici nechystají. Zavřena pro návštěvy zůstává nemocnice v Děčíně, v ústecké Masarykově nemocnici omezili návštěvy u starých lidí a na některých odděleních.

Nejhorší situace v Královéhradeckém kraji je zřejmě na Trutnovsku, kde v sobotu ošetřili třikrát až čtyřikrát více pacientů, než je běžné. Kolem 80 procent nemocných také přišlo s chřipkou. V Hradci zaznamenali dnes 15 případů chřipky, v Pardubicích ji mělo 30 procent z vyšetřených pacientů.

Stoupající počet angín se projevil na Jablonecku, Liberecku a Českolipsku, ale i v dalších regionech. Podobně jsou na tom také dětské pohotovosti.

V Karlovarském kraji ošetřili o víkendu v ordinacích pohotovostí i několikanásobek běžného počtu pacientů. Nápor respiračních onemocnění potvrdili lékaři chebské i sokolovské služby. Lidé podle zdravotníků přicházejí zejména proto, že jejich praktičtí a dětští lékaři kvůli svátkům a víkendu už několik dní neordinují.

Podobně si dnes postěžovali v pohotovostech na Plzeňsku, kde se již objevují první chřipky. Případy pravé chřipky se zatím ještě příliš neprojevily v Domažlicích, v Tachově se objevuje u dětí.

Nepřetržitý nával nemocných musejí zvládat lékařské pohotovosti v jižních Čechách. Respirační onemocnění nejvíce zasáhla předškolní děti. Největší počet nemocných vykazují okresy Český Krumlov a Tábor.

První případy onemocnění chřipkou se vyskytly na Vysočině, podle hygieniků však nedosahují rozměrů epidemie. Nejvyšší počet nemocných je na Havlíčkobrodsku a na Žďársku.

Nadprůměrný výskyt respiračních onemocnění zaznamenávají lékaři na severní Moravě a ve Slezsku, kde pohotovostní ordinace ošetřily i několikanásobný počet pacientů oproti jiným víkendům. U nemocných se projevuje zejména katar horních cest dýchacích. Pohotovost ve Frýdku-Místku zaznamenala od počátku měsíce pětinásobný nárůst počtu pacientů.

Lékařské pohotovosti na jižní Moravě nyní navštěvují hlavně lidé s nachlazením a různými typy viróz. Chřipka se kraji zatím vyhýbá, výjimkou je Blanensko, kde diagnostikovali asi deset nových případů. Podle lékařky znojemské pohotovosti šlo o víkendu o klasické případy viróz a nachlazení, ovšem nejvíce pacientů si stěžovalo na bolesti v zádech.

Chřipka jako epidemie zatím nezasáhla hlavní město. Do ordinací pražských lékařů nadále přicházejí lidé s virózami a nachlazením. Hygienici však očekávají, že se chřipka rozšíří po návratu lidí do práce a dětí do škol.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?