Vývoj lidského plodu

15. 2. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na počátku je... oplodnění. Spermie proniká do vajíčka, s nímž splyne v jednu buňku. Vzápětí se tato buňka začíná dělit. Zatímco putuje vejcovodem do dělohy, vzniká stále větší počet dceřiných buněk. V děloze se oplodněné vajíčko uhnízďuje a posléze přeměňuje v embryo a plod.


V prvním měsíci je embryo malinké, ale již má patrnou hlavičku, srdíčko a základ mozku.
V průběhu druhého měsíce těhotenství narůstá do délky dvou až tří centimetrů, vytvářejí se nožičky a ručičky se všemi prsty, oči, nosní hrbolek a jazyk. Je vytvořen základ všech orgánů. Embryo se spontánně pohybuje a vytváří se placenta, jeho životně důležitý podpůrný a výživný systém.

Ve třetím měsíci již nehovoříme o embryu, ale o plodu. Ten rychle roste a dosahuje délky kolem 7 centimetrů. Hlavička je dosud nepřiměřeně velká vůči zbytku těla, tvoří polovinu délky plodu, který se ovšem začíná podobat človíčkovi. V ústech se vyvíjejí chuťové buňky a sací reflex a také zárodky zoubků. Dítě vylučuje moč a pomocí kvalitního ultrazvuku můžeme rozlišit jeho pohlaví nebo zachytit srdeční ozvy.

Čtvrtý měsíc těhotenství dorůstá plod asi do 12 centimetrů a objevuje se přechodné ochlupení zvané lanugo. Dítě si umí cucat palec, kosti se stávají tužšími, hýbe rukama i nohama. Placenta je plně funkční a slouží jako zdroj potravy a kyslíku.

V pátém měsíci dosáhne plod asi poloviny své porodní délky a váhy kolem půl kilogramu. Sílí jeho svaly, rozvíjí se nervová soustava, plod se aktivněji pohybuje a rozvíjí své motorické dovednosti. Začíná citelně „kopat“. Dítě má už dostatečně vyvinuté uši, takže začíná slyšet zvuky, umí se mračit a dělat grimasy. Kůže je vrásčitá, průhledná a pokrytá mázkem. U chlapců začíná sestup varlat do šourku. U děvčátek se vyvíjí děloha a primitivní vaječné buňky.

V šestém měsíci je dítě dlouhé asi 30 cm a váží kolem jednoho kilogramu. Pohyby jsou koordinovanější, dítě otevírá a zavírá oči. Dítě, které se narodí v této době, může při intenzivní péči přežít.

V sedmém měsíci dítě dále přibývá na váze, na konci tohoto měsíce bude vážit asi 1500 gramů a měřit kolem 40 centimetrů. Lanugo mizí, na hlavě rostou vlásky, vytváří se obočí a řasy. Na koncích prstů jsou vyznačeny nehty, kůže je růžová a hladká. Výrazně se vyvíjí a roste mozek. Začínají také fungovat plíce. Dítě narozené v tomto měsíci má velkou šanci na přežití.

Osmý měsíc dítě váží mezi dvěma až třemi kilogramy a měří kolem 50 centimetrů. Je nyní boubelaté, má faldíky, kroutí se a vrtí, protože má v děloze méně místa. Stejně jako u novorozence se u něj již střídají spánkové fáze a bdění. Plíce jsou téměř vyzrálé a dítě narozené v této době má velkou šanci být zcela zdravé.

V devátém měsíci se dítě chystá k příchodu na svět. V polovině tohoto měsíce se uznává za donošené. Během této doby přibyde na hmotnosti o celý kilogram. Většina dětí se v devátém měsíci přetočí hlavičkou dolů a sestupuje k pánevnímu vchodu. Díte je připravené se narodit.


O autorovi: Připravil: MUDr. Petr Bednář,

těhotenství

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?