Vývoz léků chce Slovensko omezit

15. 12. 2016 13:30
přidejte názor
Autor: Redakce

Slovenské zdravotnictví má od letošního jara nového šéfa – právníka a odborníka na informatiku Tomáše Druckera. Ten hned při nástupu do funkce ministra slíbil, že mj. předloží novelu zákona o léčivech.




V září v Národní radě seznámil poslance s návrhem, v němž chce prosadit omezení vývozu tuzemských přípravků do zahraničí ze spekulativních ekonomických důvodů. Loni se ze Slovenska vyvezla léčiva zhruba za 280 milionů eur. Odhaduje se, že asi 130 distributorů nedodávalo léky do lékáren. Přípravky údajně často směřovaly za vyšší ceny do západních zemí a někdy citelně chyběly pacientům na Slovensku. Nyní může slovenský Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) takový vývoz zakázat, avšak jen ve vztahu ke konkrétnímu případu prokázaného nedostatečného zásobování tuzemských lékáren. I tak se Slovensko setkalo s výtkou Evropské komise, jíž se toto řešení nelíbilo.

Do budoucna by měli léky vyvážet jen výrobci a držitelé registrace (mají však tento záměr hlásit ŠÚKL a preferovat tuzemské lékárny), zatímco distribuční firmy nikoli. Nové povinnosti výrobců léků, lékáren a dalších subjektů by měly vstoupit v účinnost v roce 2017. Mají být například upraveny obchodní vztahy mezi výrobci a distributory či mezi distribučními firmami navzájem.

Další změny v plánu

Tomáš Drucker, jehož v ministerské funkci podporuje SMER – sociální demokracie a těší se přízni i samotného předsedy vlády Roberta Fica, plánuje také další změny. Hodlá například „dolaďovat a zfunkčnit“ systém plateb nemocnicím za diagnózy tak, aby přinesl vyšší míru spravedlnosti a transparentnosti. V současnosti dostávají nemocnice úhrady od pojišťoven za ukončený případ hospitalizace, kdy je cena zprůměrována „ze všech možných výkonů“, uvádí šéf resortu. Nový systém má více přihlédnout k tzv. vedlejším parametrům, s větším rozlišením, zda se výkon provádí zdravějšímu či nemocnějšímu pacientovi (s přidruženými komplikacemi). Do popředí pozornosti ministra se dostal také centralizovaný nákup přístrojů do nemocnic, jež spadají pod jeho úřad.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?