Výzkum potvrdil obavy z nedostatku lékařů a sester v nemocnicích

17. 6. 2014 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Obavy z nedostatku lékařů a sester, ale i očekávání vyšších příjmů od zdravotních pojišťoven pro letošní rok vyjádřili ředitelé nemocnic ve výzkumu s názvem Barometr českých nemocnic 2014. Letos pošesté ho organizovaly společnosti HealthCare Institute a Ipsos, odpovídalo 72 ze 156 ředitelů nemocnic a tři ze sedmi ředitelů zdravotních pojišťoven.


Výsledky má ČTK k dispozici.

Proti loňskému relativně optimistickému pohledu na personální oblast stouply letos obavy ředitelů z fluktuace zaměstnanců a hlavně z jejich nedostatku. Loni vnímalo odchody lékařů jako problém 24 procent ředitelů nemocnic, letos 38 procent. U sester je nárůst obav ještě rychlejší, z loňských sedmi procent na letošních 22 procent.

Nedostatek lékařů loni pociťovalo 44 procent nemocnic, letos 66 procent. Každá třetí nemocnice, 31 procent, trpí nedostatkem zdravotních sester, loni to bylo pouze deset procent. Situaci vyhrocuje to, že v prosinci 2013 skončila Česku výjimka pro přesčasovou práci. V téměř 40 procentech nemocnic to od ledna vedlo k nárůstu personálních nákladů.

Zaměstnavatelé podle odborů zneužívají toho, že podle vyhlášky stačí méně pracovníků, o 45 nemohoucích pacientů se tak stará jediná sestra. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) přizval odboráře do komise, která připraví novou personální vyhlášku. Počty lékařů a sester by měly odpovídat potřebám praxe, stoupnout by také měly platy. Odboráři žádají nárůst příjmů o pět procent.

Podle výzkumu polovina ředitelů nemocnic a všichni ředitelé pojišťoven očekávají, že příjmy za nemocniční péči letos stoupnou, loni to neočekával ani jeden. Valná většina ředitelů nemocnic věří, že pojišťovny budou platit včas, delší splatnosti se obává 13 procent, loni to byla polovina.

Ředitelé nemocnic i pojišťoven se shodli, že systém zdravotní péče v ČR je kvalitní, většina ředitelů nemocnic ale přiznala, že ve svých nemocnicích vidí možnost zlepšení. Téměř dvě třetiny ředitelů nemocnic a všichni ředitelé pojišťoven si myslí, že systém má velkou vnitřní rezervu, zefektivnění je potřeba v nemocniční i ambulantní péči.

Ředitelé nemocnic i pojišťoven podporují vyšší finanční účast pacientů, například formou připojištění, a rozlišení standardní a nadstandardní péče, včetně větší možnosti konkurence zdravotních pojišťoven.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?