Výzkumu o zdravotním stavu obyvatel se účastní také Havířov

29. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Mezinárodního výzkumu, který se zabývá zdravím a životním stylem obyvatel, se kromě jiných měst účastní také Havířov. Cílem studie je zjistit příčiny vysoké kardiovaskulární nemocnosti ve státech střední a východní Evropy...


OSTRAVA - Měl by také objasnit vliv životního stylu, výživy či nepříznivých sociálních a psychosociálních faktorů na vznik srdečně-cévních a jiných chronických onemocnění. „Základním výstupem by měly být poznatky, jak zdravě žijeme,“ uvedla mluvčí.

Zdraví obyvatel již takto v Česku zkoumají v Ústí nad Labem, Hradci Králové, Jihlavě, Kroměříži a Liberci. Další města byla vytypována v Polsku a Rusku.

Do května příštího roku bude podle Pondělíčkové náhodně vybráno 1400 obyvatel Havířova ve věku od 45 do 69 let. Budou požádáni o vyplnění zdravotních dotazníků a podstoupí zcela bezplatné vyšetření rizikových faktorů onemocnění srdce a cév.

Účast v projektu je dobrovolná. Získané údaje budou přísně důvěrné a budou prezentovány pouze v souhrnné, anonymní podobě. Respondentům předají dotazníky v jejich bydlišti tazatelé, kteří budou mít služební průkaz nebo dočasné pověření, dodala mluvčí.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?