Významná brněnská poliklinika chystá rozsáhlou rekonstrukci

11. 4. 2013 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na poliklinice Zahradníkova, jednom z nejvýznamnějších zdravotnických zařízení v centru Brna, se po letech dohadů začne s opravami. Magistrát do budovy, která je ve špatném stavu, letos investuje 20 milionů korun. ČTK to řekla vedoucí odboru zdraví Zora Prosková. Částku ještě musí na květnovém zasedání schválit zastupitelé. Peníze půjdou do opravy fasády, která by podle ředitelky polikliniky Rut Svobodové mohla začít opadávat a stát se tak nebezpečná.


„Opravu fasády potřebujeme nejdříve. Pokud by šlo o 20 milionů korun, zbylo by i na výměnu oken,“ řekla ČTK Svobodová.

V budově lékaři působí už více než 80 let, její rekonstrukce se léta odkládala. Hovořilo se také o slučování s poliklinikou Bílý dům, to však podle Proskové není aktuální. „Ke sloučení by došlo někdy v budoucnu po kompletní rekonstrukci budovy,“ řekla Prosková. Svobodová už dříve uvedla, že podle ní není slučování výhodné.

Celková rekonstrukce polikliniky má podle dřívějších odhadů stát zhruba 100 milionů korun. Opravy zkomplikuje to, že je budova památkově chráněná. Lékaři v poliklinice denně ošetří zhruba 1500 pacientů. Působí zde 37 ambulancí specialistů, tři ambulance praktických lékařů pro dospělé a jedna pro děti a dorost, oddělení radiodiagnostiky a rehabilitační medicíny a psychoterapeutický stacionář.

Historická budova polikliniky byla budovaná ve dvou etapách od roku 1922, projektantem byl brněnský architekt Jindřich Kumpošt. Velký vchod do Kounicovy ulice zdobí sousoší nazvané Zdraví od akademického sochaře Václava H. Macha. Budova je podle některých odborníků jednou z nejvýznamnějších staveb meziválečné monumentální architektury na území Brna.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?