Výzva k opětovnému projednání a následnému schválení protikuřáckého zákona

27. 5. 2016 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Otevřený dopis iniciativy 80procent.cz členům Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.


Vážení páni poslanci, vážené paní poslankyně,

již několik měsíců vybízíme v rámci kampaně 80procent.cz Čechy a Češky k větší péči o své zdraví. Informujeme o zákeřném zabijákovi - rakovině plic, jejích příznacích a apelujeme na spoluobčany, aby šli k lékaři již s prvními příznaky upozorňujícími na možnost onemocnění rakovinou plic. Dovolte, abychom vyjádřili svůj hluboký nesouhlas s Vaším politickým přístupem ke schválení Zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, tzv. protikuřáckého zákona, který namísto, aby byl posuzován z odborného hlediska, stal se obětí politických tahanic jednotlivých stran a nebyl schválen.

Je smutné, že v zemi, kde ročně onemocní rakovinou plic 6 700 lidí, což je mimochodem stejné, jako by onemocněl celý Tanvald, či např. Letovice, jsou zákonodárci ke schválení zákona tak laxní a liknaví. Počty osob s rakovinou plic přitom rok od roku narůstají, v roce 2030 předpokládají lékaři až 8 700 nových případů, což je již celá Třeboň, nebo třeba Lysá nad Labem. Příčinou nemoci u dvou třetin nemocných je právě kouření. Kouření, kterým si kuřák ničí nejen své zdraví, ale kterým také ohrožuje a obtěžuje své okolí. To samé kouření, které jste vy upozadili až za lidské zdraví a za Vaši politickou příslušnost.
Co je důvodem, že se Vy, zástupci nás občanů, zdráháte schválit zákaz tohoto hrozného zlozvyku v restauracích, barech, či na kulturních akcích a hudebních festivalech?

Proč hovoříte o omezování svobody kuřáků, ale nezmiňujete svobodu nekuřáků, kteří na autobusových zastávkách a zahrádkách restaurací nedobrovolně pasivně ničí své plíce také?

Kde je Vaše svědomí, když protahujete schválení zákona, který může zachránit až 10 % dětí s diagnózou leukémie před touto diagnózou a stovky dospělých před rakovinou plic?

Tímto otevřeným dopisem chceme apelovat na Váš zdravý rozum a Vaše svědomí. Faktem totiž je, že 80 % nemocných s rakovinou plic umírá do 5 let od data diagnózy. Pokud budete dále změkčovat obsah zákona a odkládat jeho schválení, podepisuje se každý z Vás pod ortel smrti 475 lidem, kteří si tento měsíc vyslechnou krutou diagnózu, a kteří pravděpodobně v roce 2021 nebudou mezi živými. Jste připraveni vzít na sebe odpovědnost za 5 700 lidí, kteří ročně zemřou na rakovinu plic právě díky aktivnímu či pasivnímu kouření? Jinak řečeno- jste připraveni vyhladit z mapy České republiky každý rok jedno české město? Letos to může být dle počtu obyvatel třeba Horní Slavkov, příští rok Strážnice a pak třeba Úvaly.

Vážení páni poslanci, vážené paní poslankyně, žádáme Vás tímto otevřeným dopisem o přehodnocení Vašeho politického postoje k protikuřáckému zákonu a apelujeme na co nejrychlejší opětovné projednání a schválení smysluplné verze tak, aby chránil nekuřáckou většinu občanů České republiky a možná i dovedl k prozření některé stávající kuřáky.
S uctivým pozdravem,
tým osvětové iniciativy 80procent.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?