Vznikají lékařská centra pro odvykání závislosti na tabáku

10. 3. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Českým kuřákům se letos zlepší vyhlídky na to, že se svého návyku zbaví. "Dostanou totiž možnost snažit se o to za odborné pomoci lékařů," říká Kateřina Langrová, která zodpovídá za projekt vzniku center pro léčbu závislosti na tabáku...


Odborníci doufají, že v budoucnu budou platit léčbu i léky zdravotní pojišťovny. V Česku dosud existovalo jedno lékařské centrum specializující se na odvykání kouření, a to při pražské Všeobecné fakultní nemocnici (VFN).

Čtyři další centra vznikla na přelomu roku ve fakultních nemocnicích v Plzni, Brně, Olomouci a v Praze-Motole, další tři by měla zahájit činnost letos.

Celkem jich má být jedenáct. Centra mají kuřákům poskytnout komplexní diagnostickou a terapeutickou péči a tento rok i náhradní nikotinovou léčbu zdarma.

Na projekt podstatně přispělo ministerstvo zdravotnictví. Podle Evy Králíkové z centra při VFN jde o první krok k začlenění léčby závislosti na tabáku do systému zdravotní péče.

„Dosud za to nejsou žádní lékaři placeni, takže se tím moc nezabývají. Doufáme, že se domluvíme s pojišťovnami, aby tuto léčbu hradily,“ říká.

To však mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Suttner nepovažuje za pravděpodobné.

„Jsou tu jiné nemoci, například onkologické, které si lidé nezpůsobují tím, že si úmyslně poškozují zdraví,“ uvádí.

Podle Evy Králíkové by ale pojišťovny mohly hrazením léčby kouření ušetřit. Kouření totiž mimo jiné způsobuje právě onkologická onemocnění, ale také infarkty a mozkovou mrtvici.

Závislost na tabáku považuje Světová zdravotnická organizace za nemoc. Podle Evy Králíkové v Česku ročně na následky kouření umírá 18 tisíc lidí, tedy 50 každý den.

Úmysl přestat kouřit někdy pojalo 70 procent kuřáků, 40 procent to zkouší každý rok. Ve skutečnosti se to ale povede jen málokomu - s tabákem každý rok skončí asi jedno až tři procenta kuřáků.

Podle Evy Králíkové mohou centra tento počet zvýšit, s návykem přestane až čtvrtina jejich klientů.

„Zdá se to být malé číslo, ale musíme si uvědomit, že závislost na tabáku je podobná závislosti na heroinu včetně úspěšnosti odvykání,“ uvádí.

Od začátku ledna začala také v rámci projektu fungovat telefonní Linka pro odvykání kouření.

Na číslo 844 600 500 se zájemci z celé České republiky dovolají za místní hovorné každý pracovní den od 12 do 20 hodin. Od března bude spuštěna rovněž internetová poradna na adrese www.prestantekourit.cz.

Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?