VZP bude motivovat lékaře k úsporám v lécích, pro pacienty výhoda

10. 10. 2013 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) začne od ledna motivovat lékaře, aby psali pacientům léky z tzv. pozitivního listu. Jde o seznam přípravků, u nichž sjednala s výrobci nižší ceny. První léky dala VZP na seznam na jaře, teď jich je tam devět a přibudou další. Náměstek ředitele VZP Petr Honěk ČTK řekl, že některých léků z pozitivních listů začali lékaři psát dvakrát víc.


Úspora se už teď blíží 400 milionům. Za 12 měsíců to může být 1,1 miliardy z 23 miliard, které ročně za léky na recept VZP vydá.

Honěk připomněl, že sjednané ceny nižší až o 30 procent platí i pro zaměstnanecké pojišťovny. I ty mají pozitivní listy. Systém veřejného zdravotního pojištění dá ročně za léky na recept 38 miliard, úspora tak celkem může dosáhnout dvou miliard korun. Ušetřené peníze půjdou na nové drahé léky a léčbu ve specializovaných onkologických a dalších centrech.

Mezi prvními se na pozitivní list dostal už v březnu přípravek na snižování hladiny cukru v krvi Amaryl. „V červenci lékaři předepsali tohoto léku o 127 procent víc než v únoru, kdy ještě seznam nebyl,“ poznamenal Honěk. Podobně přípravku Clopidogrel na ředění krve, který je na seznamu od května, psali lékaři už v červenci o 80 procent víc.

Lékaři zatím píšou vybrané léky na doporučení VZP, aby pozitivní listy využívali. Všechny léky na seznamu jsou bez doplatku. Lékař má jistotu, že když lék ze seznamu předepíše, pacient nebude doplácet nic. I proto podle Hoňka řada praktických lékařů i specialistů doporučení VZP vyslyšela.

„Od 1. ledna chystáme další nástroj pro využití pozitivních listů. VZP navýší lékaři lékový rozpočet o 25 procent, pokud podíl léku z pozitivního listu bude alespoň 50 procent z dané lékové skupiny. Pokud bude stoprocentní, nebudou se lékaři tyto léky počítat do limitu, neboli o stejnou částku se jim navýší lékový rozpočet,“ upřesnil Honěk s tím, že pokud lékaři nebudou chtít pozitivního listu využívat, žádná sankce není.

V dohodách o ceně stvrzují firmy také to, že jejich lék bude dostupný. Pokud tedy začnou lékaři přípravek více psát, zvýší podle toho dodávky.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?