VZP chce téměř sedmkrát navýšit rezervní fond, má být na 20 dní

31. 1. 2019 7:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) chce téměř sedmkrát navýšit rezervní fond. Zákonné minimum je 2,4 miliardy korun, VZP v něm chce mít 16 miliard Kč. Místo současných tří dnů má stačit na 20 dnů zdravotní péče. Po jednání správní rady největší zdravotní pojišťovny, která hradí péči asi 60 procentům obyvatel, to řekl místopředseda správní rady Jiří Běhounek (ČSSD).


Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) novinářům řekl, že s navýšením souhlasí. "Podporuji to, aby pojišťovny měly rezervy na horší časy, kdy výběr pojistného nebude tak dobrý," uvedl ministr. Podle ministra k tomu možná přistoupí i další zdravotní pojišťovny.

Systém veřejného zdravotního pojištění skončil loni podle Vojtěcha s přebytkem 14,5 miliardy korun. V plánu bylo hospodařit celkem asi se 300 miliardami korun, letos to má být 320 miliard. "Bylo by dobře zajistit finanční stabilitu v době růstu," uvedl Běhounek. Už v lednu pošle VZP podle svého generálního ředitele Zdeňka Kabátka na účet rezervního fondu sedm miliard korun, v říjnu plánuje další přibližně tři miliardy.

Peníze do systému zdravotního pojištění přicházejí zejména z odvodů z výdělku zaměstnanců a podnikatelů na zdravotní pojištění. Za seniory, děti, nezaměstnané, studenty či vězně se pojistné platí ze státního rozpočtu, měsíčně je to 1018 korun za asi 5,9 milionu lidí. Platby za tyto takzvané státní pojištěnce tvoří zhruba čtvrtinu příjmů veřejného zdravotního pojištění, výdajů ale spotřebují většinu. Více než polovina peněz jde na úhradu lůžkové nemocniční péče.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?