VZP chce záchranným službám platit jen na základě jejich výkonů

16. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Nebudeme už uzavírat smlouvy o financování paušálními platbami, nechceme totiž sebe ani záchranky dostávat do podobných problémů s přeplatky, s jakými se potýkáme v posledních měsících," řekl včera mluvčí VZP Suttner. "Pokud dá soud za pravdu nám, budeme v krácení plateb pokračovat...


PRAHA - Na základě skutečně provedených výkonů chce napříště Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) financovat zdravotnické záchranné služby v České republice. „Nebudeme už uzavírat smlouvy o financování paušálními platbami, nechceme totiž sebe ani záchranky dostávat do podobných problémů s přeplatky, s jakými se potýkáme v posledních měsících,“ řekl včera mluvčí pojišťovny Jiří Suttner a dodal, že nevidí důvod, proč by se měla VZP chovat jinak než ostatní pojišťovny.

Podle Suttnera působí na území České republiky 113 zdravotnických záchranných služeb, včetně těch, které jsou začleněny do nemocnic. Jen 36 z nich je zatím financováno na základě výkonů. „Je mezi nimi například i pražská záchranka a funguje bez vážnějších problémů, proto nevidíme důvod, proč by to podobně nemohlo být i jinde,“ poznamenal Suttner. Nový systém financování se ale nelíbí některým krajům. Například jihočeský hejtman Jan Zahradník je přesvědčen, že přechod z paušálních plateb na výkonové bude pro kraj znamenat snížení příjmů o 25 milionů korun a může znamenat zhoršení péče.

Paušálem bylo podle Suttnera dosud financováno 46 záchranek, přičemž u dvou z nich nevznikly přeplatky, protože naplnily předpokládaný objem zdravotních výkonů. Podle nálezu ministerstva financí ale VZP 44 záchranek v letech 2001 a 2002 přeplatila o zhruba 220 milionů korun, když při paušální platbě překročila cena bodu stanovenou maximální hodnotu.

„To podle ministerstva financí není v souladu s cenovými předpisy, a my jsme proto museli okamžitě začít vymáhat vzniklé přeplatky, protože u těch z roku 2001 už hrozilo promlčení. Navíc jsme nemohli ignorovat možnost uložení sankcí ze strany ministerstva,“ vysvětlil Suttner. Například jihočeské záchranky by tak měly vrátit 42 milionů, v Olomouckém kraji 39 milionů korun.

Pojišťovna proto začala záchrankám krátit platby, což se nelíbí zdravotníkům ani krajům, jež nyní záchrannou službu zřizují. Přeplatky podle nich vznikly v době, kdy záchranky spadaly pod stát, který by tak měl dluhy vyrovnat. Kraje a záchranky se proto už obrátily na soud a nyní čekají na jeho rozhodnutí. V případě Středočeského a Olomouckého kraje již soud vydal předběžné opatření a VZP nesmí z nových plateb dluh strhávat.

Také pojišťovna podle Suttnera čeká na závěry soudu. „Pokud dá soud za pravdu nám, budeme v krácení plateb pokračovat. Nabízíme přitom záchrankám rozložení splátek dluhu až do tří let. Pokud dá soud za pravdu záchranným službám, peníze, o které jsme platby zkrátili, vrátíme,“ poznamenal mluvčí. Dodal, že ať bude rozhodnutí soudu jakékoli, vnese do problematiky paušálních plateb ve zdravotnictví jasno.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?