VZP dá příští rok na prevenci celkem 629 mil. Kč

15. 12. 2015 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) vydá v roce 2016 na prevenci o 100 milionů korun více než letos, celkem téměř 629 milionů korun. Částku i její rozdělení schválila správní rada, řekl novinářům její předseda Jiří Běhounek.


Navýšení bude podle ředitele VZP Zdeňka Kabátka směrováno zejména do prevence rakoviny, nemocí srdce a cév a cukrovky, přičemž se bude sledovat efektivita vynaložených peněz.

Pro letošní rok bylo ve fondu prevence 521 milionů korun. Částka se ale zcela nevyčerpala, méně financí se spotřebovalo hlavně na léčebné pobyty děti v programu Mořský koník. Nevyužité peníze se podle dnešního rozhodnutí správní rady přesunou do programů, o něž je velký zájem, jako jsou pohybové aktivity pro děti i dospělé, prevence melanomu, očkování v projektu Junior či příspěvky na bezlepkovou dietu.

„Preventivní programy považujeme za zásadní. Pokud se týká roku 2016, celkem to bude 628,8 milionu korun. Předpokládá se, že k 452,5 milionu korun, které jsou v rozpočtu, se převede ještě 176,3 milionu z roku letošního,“ shrnul Běhounek.

Prevence se dělí do tří částí - na zdravotní programy, ozdravné pobyty a na ostatní činnosti. Vedle nosných programů, jako je prevence rakoviny, nemocí srdce a cév a cukrovky se příští rok zaměří i o prevenci duševního zdraví a infekčních onemocnění. VZP podle Běhounka počítá i s výdaji, které budou souviset s transformací psychiatrické péče. VZP také bude pokračovat v programu Zdravá firma a dalších.

Správní rada dnes také vyslechla informace místopředsedy Jiřího Skalického o hospodaření. Za období leden až listopad má VZP zůstatek na běžném účtu 1,3 miliardy korun. Hospodaření základního fondu, z něhož se hradí zdravotní péče, je kladné ve výši dvě miliardy korun. VZP nemá závazky po splatnosti vůči poskytovatelům péče. Rezervní fond se naplňuje, v prosinci do něj přiteče dalších 300 milionů, k 31. prosinci tak by v něm měla být jedna miliarda.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?