VZP dá více peněz na moderní léčbu Parkinsonovy choroby

25. 8. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) navýšila částku, již vynakládá na terapii nemocných s Parkinsonovou chorobou léčených přípravkem Duodopa. VZP tak reaguje na výzvu Pacientské rady VZP.




Polovina všech pacientů s Parkinsonovou chorobou užívajících zmíněný přípravek je léčena v pražské Všeobecné fakultní nemocnici (VFN). Ta nyní od VZP dostala na terapii nemocných 3 miliony korun. „Díky navýšení částky od VZP může nyní dostat nejmodernější péči více pacientů,“ komentovala rozhodnutí pojišťovny ředitelka VFN Dana Jurásková.
V loňském roce bylo k terapii Duodopou indikováno 36 nemocných, jejich léčba prostřednictvím tohoto přípravku stála 37 milionů korun. Zástupci společnosti Parkinson požádali na červnovém jednání Pacientské rady VZP, zda by nebylo možné urychlit u indikovaných pacientů nasazování přípravku, který je poslední linií léčby a je určen pro pacienty v pokročilém stadiu nemoci. „Jsme velice rádi, že rada už má konkrétní výsledky s jasným přínosem pro nemocné,“ uvedla Jana Petrenko, která jako předsedkyně Koalice pro zdraví vytvoření Pacientské rady VZP iniciovala.
Celkem v loňském roce VZP zaplatila za léčbu Parkinsonovy choroby přes 395 milionů korun. Největší podíl (více než 52 %) tvořily náklady na běžně užívané léky předepisované na recept v rámci ambulantní péče. Téměř 10 % pak představovaly náklady na léčivo Duodopa.

(Zdroj: VZP)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?