VZP dala loni za léky v odborných centrech 5,615 miliardy korun

22. 4. 2013 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) dala loni za speciální léky v odborných centrech 5,615 miliardy korun. Nejdražší pacient s metabolickým onemocněním spotřeboval léky za 5,8 milionu korun, řekl dnes ČTK mluvčí největší pojišťovny Oldřich Tichý.


Z informací, které VZP zveřejnila, je možné zjistit, kolik pacientů se s danou nemocí loni léčilo, jaké byly celkové náklady léčby a jaký byl průměr. Centra si tak mohou poprvé porovnat svá vydání se zveřejněným průměrem.

Takzvané centrové léky mohou pacienti dostávat jen ve specializovaných onkologických centrech, traumacentrech či centrech zaměřených na léčbu roztroušené sklerózy a řady dalších vážných nemocí. Celkem se loni ve specializovaných odborných centrech léčilo přes 18.000 pacientů v desítkách diagnostických skupin. Výdaje na léčbu v konkrétních centrech nemůže zveřejnit VZP bez jejich souhlasu, zveřejnila proto jen průměry.

„VZP se rozhodla částky zveřejnit z více důvodů. Jednak díky tomu získá veřejnost lepší přehled, jak jsou využity prostředky z veřejného zdravotního pojištění - tedy kam jde část peněz, které odvádí na zdravotní pojištění,“ řekl Tichý.

Dalším podstatným cílem podle něj je, aby si samotná centra mohla porovnat vlastní náklady s republikovým průměrem. „Doposud totiž některá z nich utrácejí za léky pro obdobné pacienty výrazně více než jiná,“ uvedl Tichý s tím, že při hodnocení VZP přihlíží ke specifickým podmínkám jednotlivých odborných center a individuálním potřebám pacientů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?