VZP: Díky vyšší úhradě našlo od července zubaře 11 600 lidí

9. 12. 2019 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Díky vyšší úhradě za registraci pacienta a prevenci našlo podle Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) od letošního července do října zubaře přes 11.600 lidí. Podle České stomatologické komory (ČSK) se jim již vyplatí pacienty takzvaně "na pojišťovnu" léčit. Novinářům to řekli náměstek VZP David Šmehlík a prezident ČSK Roman Šmucler. Podle Svazu zdravotních pojišťoven ale zubaři preferují větší města.


Pojišťovny i ministerstvo se pravidelně potýkají se stížnostmi, že zubaři v některých regionech nejsou nebo nechtějí přijímat další pacienty, kteří by si péči nehradili sami, ale měli by jí ze zdravotního pojištění. VZP v červenci zavedla systém plateb za pacienta v péči a jednorázový poplatek za registraci nového.

"Přihlásilo se do něj zatím 931 zubních lékařů, nejvíce v Praze a Středočeském kraji," uvedl Šmehlík. Je to podle něj zhruba 12,3 procenta všech, se kterými má VZP smlouvu. Za čtyři měsíce tak našlo nového zubaře 11.611 pojištěnců, kteří nebyli registrovaní. "Jde o lidi, kteří hledali stomatologa. Předtím by zřejmě byli odmítnutí, teď zubaři přístup změnili," dodal Šmehlík. Zubaře za stejné období změnilo přes 27.000 lidí.

Zákon vyžaduje, aby měl každý pojištěnec stomatologickou péči do 30 minut. Podle Šmehlíka není jediná obec, která by to nesplňovala. Přesto komora spolu s pojišťovnou zpracovala mapu, kde péče reálně chybí. "Podle toho nastavíme systém. Nejvyšší převis faktické nabídky stomatologů je v Ostravě a Olomouci. V Praze je největší hustota lékařů, ale také gigantická poptávka," uvedl Šmucler.

Problematické jsou podle něj oblasti na pomezí Jihočeského a Středočeského kraje nebo Moravy a Pardubického kraje. Tradičně zubař chybí také v některých místech v pohraničí jako jsou Kraslice na Sokolovsku, Šluknovsko, Mariánské Lázně, Rychnov nad Kněžnou, Krnov nebo Frýdlantsko.

VZP je největší ze sedmi zdravotních pojišťoven působících v ČR, má mezi klienty zhruba 60 procent Čechů. "Navýšení příspěvků zubařům zvýšilo jejich zájem poskytovat služby i v rámci zdravotního pojištění. Roste i podíl stomatologie na celkových výdajích systému. Problém s dostupností zubařů v některých regionech není teď ve výši odměn, ale v tom, že tam nechtějí pracovat a preferují větší města," uvedl za Svaz zdravotních pojišťoven jeho výkonný ředitel Martin Balada.

Do stomatologie půjde příští rok zhruba 14 miliard korun, o 734 milionů víc než v letošním roce. Zubních lékařů je asi 8500, často ale léčí jen soukromě, nikoliv v rámci zdravotního pojištění.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?