VZP hrozí exekutorem Protonovému centru za dlužné pojistné

22. 5. 2013 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pohrozila pražskému Protonovému centru soudní exekucí, dluží jí prý na zdravotním pojištění za zaměstnance 542 879 korun a dalších 19 417 korun na penále. Mluvčí VZP Oldřich Tichý včera sdělil, že pojišťovna začne dluh vymáhat. Mluvčí centra Vladimír Šulc existenci jakéhokoli dluhu vůči VZP popřel.


Mluvčí VZP Oldřich Tichý včera sdělil, že pojišťovna začne dluh vymáhat. Mluvčí centra Vladimír Šulc existenci jakéhokoli dluhu vůči VZP popřel. Mluvčí centra Vladimír Šulc existenci jakéhokoli dluhu vůči VZP popřel.

„Protonové centrum nedluží k dnešnímu datu VZP ani žádné jiné zdravotní pojišťovně na pojistném ani korunu,“ řekl ČTK Šulc.

VZP na existenci dluhu trvá. „Pro představu, dlužná částka by stačila na léčbu jednoho velmi těžce nemocného pacienta s rakovinou například v mnichovském protonovém centru,“ uvedl Tichý.

VZP ani žádná jiná česká zdravotní pojišťovna nemají s pražským centrem smlouvu. Dosud VZP souhlasila s úhradou péče dvěma svým klientům. Za třetího, kterého léčí centrum bez jejího souhlasu, zaplatila milion korun. Polovinu chce od centra vrátit, protože prý za polovinu mohla pořídit léčbu v cizině.

Tichý upřesnil, že prvním krokem na cestě k více než půl milionu korun je zahájení formální kontroly. To již VZP udělala. Další postup bude záležet na tom, zda dlužník uzná svoji chybu a bude ochoten zaplatit.

Pokud by Protonové centrum trvalo na stanovisku, že nic nedluží, zahájí s ním VZP s největší pravděpodobností správní řízení. „Je-li finanční situace Protonového centra v Praze natolik špatná, mohlo by požádat o úhradu dluhu ve splátkách rozložených až na 18 měsíců,“ podotkl Tichý.

Pokud by centrum nebylo schopno či ochotno zaplatit dluh ani podle splátkového kalendáře, přistoupila by VZP podle Tichého k vymáhání peněz formou daňové exekuce či předáním dluhu soudnímu exekutorovi.

Tichý zdůraznil, že v případu dlužného pojistného nehrají žádnou roli spory, které vede VZP s pražským Protonovým centrem o cenu zdravotních služeb, jež jsou podle jejího zjištění v pražském zařízení vyšší než například v obdobném centru v Mnichově.

„Zajistit výběr pojistného je naše zákonná povinnost a na platební kázni všech povinných subjektů je závislý i objem peněz, které jsou k dispozici na zdravotní péči v Česku,“ dodal Tichý.

Soukromé Protonové centrum vybudované na Bulovce za 4,2 miliardy korun chce na základě smlouvy o smlouvě budoucí, již podepsal v roce 2006 nucený správce, získat kontrakt s VZP za miliardu korun ročně na 15 let. VZP dokument zpochybňuje. VZP a centrum na sebe podaly trestní oznámení. Správní rada pověřila ředitele VZP, aby zájmy pojišťovny hájil i soudně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?