VZP jednala se zástupci Krajské zdravotní o nemocnici Rumburk

24. 7. 2019 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) se shodla se zástupci Krajské zdravotní na způsobu zajištění zdravotní péče ve Šluknovském výběžku. S podrobnostmi dohody seznámí VZP ministra zdravotnictví ve středu, informoval mluvčí VZP Oldřich Tichý. "Jsme připraveni dál zajistit péči," řekl po jednání České televizi předseda představenstva Krajské zdravotní Jiří Novák. Podrobnosti dosažené dohody ale neupřesnil. Zástupci VZP a Krajské zdravotní se k jednání sešli v souvislosti se situací zadlužené městské nemocnice a polikliniky v Rumburku. Lužická nemocnice je v insolvenčním řízení.


Krajská zdravotní chce podle Nováka nejdřív o výsledcích schůzky informovat krajskou radu. Nová také připomněl, že ve středu se v Praze uskuteční další jednání za účasti ministra Adama Vojtěcha (za ANO).

O tom, že by největší pojišťovna měla navýšit Lužické nemocnici v Rumburku úhrady, politici informovali už po prvním jednání v Praze na konci června. Ministr Vojtěch očekává, že KZ městskou nemocnici převezme. KZ, kterou zřizuje Ústecký kraj, ale nemocnici odmítá kvůli dluhům.

"Prioritou je vyrovnávání regionálních rozdílů v dostupnosti péče tak, aby klienti VZP i v těchto oblastech měli stejně dostupnou a kvalitní péči jako například klienti žijící ve velkých městech," uvedl náměstek ředitele VZP David Šmehlík. Pro hůře dostupné oblasti podle něj vytvořila VZP například speciální úhradový mechanismus, který má zvýšit jejich atraktivitu pro poskytovatele zdravotních služeb.

Ministr dříve uvedl, že nemocnice v Rumburku má obtížnou situaci kvůli své poloze blízko německých hranic. Už v minulosti obtížně získávala zdravotnický personál, místní raději dojížděli za vyšší odměnou do blízkého zahraničí. Nemohla sehnat ani primáře pro některá oddělení, přestože jim nabízela nadstandardní odměnu. České televizi Vojtěch řekl, že dluhy nemocnice by mělo převzít město coby vlastník.

Rumburk dal na provoz a investice nemocnice za 15 let asi 200 milionů korun. Od loňského roku má nemocnice ztrátu asi 70 milionů korun. Město jako její zřizovatel odmítlo dluhy dál hradit a zařízení poslalo do insolvence. Právě dluhy jsou podle KZ největší problém pro případné převzetí nemocnice.

"Výsledek hloubkové prověrky je záporný. V úvahu přichází varianta převodu části aktiv a části smluv. Krajská zdravotní teď nemůže nic konat, čekáme, jak dopadne insolvenční řízení," řekl v pondělí mluvčí Krajské zdravotní Ivo Chrástecký. Místopředseda představenstva KZ Radek Scherfer (ČSSD) v pondělí ministra obvinil, že společnost do převzetí nemocnice 'nutí'. Podle něj by ji měl převzít stát.

O dalším osudu nemocnice se bude ve středu jednat na ministerstvu zdravotnictví. Sejdou se tam zástupci KZ, zdravotních pojišťoven. Ve stejný den KZ představí dohodu s VZP také radě Ústeckého kraje. V pondělí 5. srpna se kvůli nemocnici sejde mimořádné zastupitelstvo kraje. Situací se zabývá i policie, na jednání kraje, VZP a KZ bylo podáno trestní oznámení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?