VZP letos propustí nejméně 300 zaměstnanců

6. 2. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) letos propustí nejméně 300 zaměstnanců. Podle serveru Aktuálně.cz to vyplývá to ze zprávy, kterou projednala správní rada VZP. Pojišťovna zároveň zvažuje kvůli úsporám změny ve struktuře, chce sloučit některé krajské pobočky.


Všeobecná zdravotní pojišťovna přitom již ke konci roku podle serveru zrušila na 520 míst. Jen na odstupném kvůli tomu vyplatila 45 milionů korun. Díky propouštění ale VZP očekává, že ještě letos ušetří na mzdových nákladech zhruba 190 milionů korun. K úsporám nutí největší zdravotní pojišťovnu její finanční situace, už loni vyčerpala všechny rezervy.

Dalším důvodem je to, že VZP chce, aby k začátku roku 2013 připadlo na jednoho jejího zaměstnance asi 1700 pojištěnců, píše server. Důvodem zvažovaného spojování krajských poboček jsou pak i zásadní rozdíly v jejich velikosti.Zatímco třeba v Olomouckém kraji má VZP 272 tisíc pojištěnců, v Praze nebo Středočeském kraji se k pojišťovně hlásí přes 700 tisíc pacientů.

Podle plánu by se v budoucnu mohly vytvořit tři velké řídící celky. Druhou variantou je, že by se kraje spojily do šesti až sedmi poboček. V takovém případě by například došlo ke sloučení Ústeckého a Libereckého kraje nebo Pardubického a Královéhradeckého kraje. O tom, jak by se měly pobočky sloučit, rozhodnou členové správní rady v únoru.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?