VZP loni vydala přes 3 miliardy za péči v LDN

10. 5. 2016 16:58
přidejte názor
Autor: Redakce

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) připomněla strukturu plateb za zdravotní péči v seniorském věku a pro naši redakci uvedla, kolik peněz v jednotlivých typech zařízení v loňském roce vydala.




Vedle péče o seniory v nemocnicích poskytujících akutní lůžkovou péči pojišťovna uhradila celkem 3,7 miliardy korun za zdravotní péči v léčebnách dlouhodobě nemocných. Na dlouhodobou lůžkovou péči v začleněných LDN (jsou součástí zařízení s dalšími typy lůžkové péče) VZP loni vydala 2 miliardy. Samostatným LDN zaplatila 1,7 miliardy korun. V rámci plateb z prostředků veřejného zdravotního pojištění je v těchto typech smluvních zařízení hrazena veškerá zdravotní péče i tzv. sociální náklady na ubytování a stravu. „O umístění pacienta do zdravotnického zařízení může rozhodnout jen lékař, a to na základě zdravotního stavu pacienta. Důvodem nemůže být sociální situace dotyčného. Řešením je v takovém případě zařízení sociální,“ uvedl mluvčí VZP Oldřich Tichý.
V pobytových zařízeních sociálních služeb (domovech pro seniory, soukromých zařízeních pro pacienty s Alzheimerovou chorobou) jsou z prostředků veřejného zdravotního pojištění hrazeny pouze zdravotní služby, nikoli péče sociální (neplatí se ubytování, strava či nezdravotnické úkony). V sociál ních zařízeních je ze zdravotního pojištění hrazena péče ambulantních specialistů a praktiků a lékařem indikovaná ošetřovatelská zdravotní péče poskytovaná všeobecnými sestrami v sociálních službách. Vloni za zdravotní péči v pobytových zařízeních sociálních služeb pojišťovna zaplatila 800 milionů. „Náklady na klienty se v rámci každého zdravotnického či sociálního zařízení liší dle zdravotního stavu jednotlivce, v případě Alzheimerovy choroby záleží na stupni postižení a dále na dalších onemocněních, jež klient má. Úhrady od pojišťovny se řídí úhradovou vyhláškou,“ uvedl mluvčí Tichý a připomněl, že VZP hradí i zdravotní péči poskytovanou ve vlastním sociálním prostředí pacienta – návštěvní službu lékaře doma a domácí péči (home care), kterou je ošetřovatelská péče, léčebně rehabilitační péče nebo paliativní péče poskytovaná na základě lékařské indikace. Na domácí péči VZP vloni vydala 1,16 miliardy korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?