VZP mírně přibylo návrhů na lázně, jež od srpna nebude hradit

4. 5. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) zaznamenala v poslední době mírný nárůst počtu lázeňských návrhů tam, kde lidé od srpna už nebudou mít nárok na komplexní úhradu z veřejného pojištění. ČTK to řekl mluvčí VZP Jiří Rod.


Lázně hrazené pojišťovnou totiž omezí nová vyhláška. Do konce dubna měli lidé šanci získat lázně ještě podle nynějších pravidel, protože na léčbu se nastupuje do tří měsíců od vypsání poukazu.

Specialisté, kteří lázně doporučí, a praktici, kteří žádost vypíšou, podle zjištění ČTK nárůst nevidí.

„Informace z regionálních poboček potvrzují, že na krajská pracoviště pro správu lázeňské a ozdravenské agendy jsou doručovány v mírně větším počtu návrhy u těch klientů - indikačních skupin, kde by podle nové vyhlášky již nebyl nárok na komplexní úhradu z prostředků veřejného zdravotního pojištění,“ řekl Rod. Celkový počet lázeňských návrhů se však podle něj nezměnil.

Platnost lázeňského návrhu je podle naléhavosti jeden až tři měsíce u dospělých, šest měsíců u dětí. Pořadí naléhavosti stanoví lékař.

Praktická lékařka Jana Uhrová ČTK řekla, že ve své ordinaci neviděla větší zájem o lázně. „Zatím tady mám od minulého týdne dvoje lázně, to není nic mimořádného,“ řekla. „Neregistruju, že by narůstal tlak od pacientů. Naopak jsem registroval, že kolegové čekají na nové indikace,“ řekl ČTK předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko.

Zdravotní pojišťovny dávají na lázeňskou péči ročně kolem tří miliard korun, je to setina peněz českého zdravotnictví. Nová vyhláška jim má ušetřit ročně až tři čtvrtě miliardy.

V lázních se ročně léčí za peníze veřejného zdravotního pojištění přes 120.000 lidí, pojišťovny jim buď hradí péči komplexní, tedy léčbu i pobyt, nebo příspěvkovou, tedy jen léčbu. Celkem přijelo v roce 2010 do 86 lázeňských zařízení v 36 lázeňských místech 375.866 lidí.

Komplexní léčba má podle nové vyhlášky zůstat u stavů po vážných úrazech, operacích a léčbě vážných onemocnění. U dětí bude nadále hrazena z pojištění veškerá péče. Zkrátí se délka pobytu při komplexní léčbě ze čtyř na tři týdny, u dětí zůstanou čtyři týdny. U vybraných diagnóz bude schválení pobytu podmíněno třeba snížením hmotnosti či nekouřením.

VZP podle nejnovějších dat hradila v roce 2010 lázně 66.952 pacientům, z nich komplexní péči v 57.860 a příspěvkovou v 9065 případech. Nejvíce pacientů se už tradičně léčilo s nemocemi pohybového ústrojí a nemocemi nervovými.

Náklady VZP na jednoho odléčeného pojištěnce u komplexní péče činily 26.662 korun, u příspěvkové 10.226 korun. VZP dala na lázeňskou péči celkem 1,862 miliardy korun, zhruba stejně jako rok předtím. U komplexní péče zaplatila v roce 2010 za ubytování pacientů přes 528 milionů, za stravování 381 milionů a za léčení přes 859 milionů korun. U příspěvkové péče uhradila léčení částkou přesahující 93,6 milionu korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?