VZP ověřila v projektu, jak omezit nevhodné kombinace léků

28. 5. 2012 7:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) ověřila ve dvouletém projektu v Královéhradeckém a Středočeském kraji, jak omezit užívání léků v kombinacích, které by mohly poškodit pacienta. ČTK to sdělil mluvčí VZP Jiří Rod.


Projekt podle něj pomáhá snížit počet nevhodných kombinací, počty nemocných s problémy kvůli lékům klesly v průměru o 40 procent.

V pilotním projektu v letech 2011 a 2012 byly analyzovány možné vzájemné reakce v databázi léků předepsaných na recept v obou krajích. Hodnoceny byly jen interakce se závažným dopadem na zdraví a život, konkrétně byly sledovány léky s protizánětlivým účinkem, léky na cévní a srdeční problémy a lék na ředění krve warfarin.

Z celkem půl milionu receptů, kde se našly tyto léky, byla podle Roda zjištěna závažnější rizika v 16.000 případech u celkem 10.400 pacientů. „Po odborných seminářích se v následné analýze receptů provedené u stejných lékařů výrazně snížil počet nemocných s nejzávažnějšími lékovými interakcemi v Královéhradeckém kraji o 44 procent a ve Středočeském kraji o 36 procent,“ uvedl Rod.

VZP chtěla podle mluvčího projektem upozornit lékaře na problém nevhodného kombinování léků a nabídnout jim informace, které potřebují k tomu, aby bezpečnost léčby pacientů stoupala. Chtěla také podpořit komunikaci o léčbě mezi lékaři, například mezi praktikem a ambulantním specialistou. Po analýze receptů předala lékařům jejich výsledky a nabídla odborné proškolení. Seminářů se zúčastnila pětina oslovených lékařů.

Mluvčí uvedl, že VZP hodlá zavést v celé ČR pro každodenní sledování nevhodných kombinací léků systém, který bude upozorňovat lékaře i nemocné na hrozící rizika. Jako součást své dlouhodobé lékové strategie podpoří vznik konzultačních míst klinické farmacie pro ambulantní lékaře.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?