VZP po analýze cen na trhu mění od 1. dubna úhrady stentů

31. 3. 2014 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) po analýze cen na trhu změní od 1. dubna úhrady koronárních stentů, které se užívají ke zprůchodnění srdečních cév. Její mluvčí Oldřich Tichý to sdělil ČTK. Podle propočtu VZP může dosáhnout roční úspora 390 milionů korun, tyto peníze podle mluvčího zůstanou zdravotnickým zařízením na péči o pacienty.


Na úhrady předraženého zdravotnického materiálu poukázal loni Nejvyšší kontrolní úřad. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) žádá zprůhlednění finančních toků VZP, tedy i jejích výdajů za zdravotnický materiál. VZP ročně dává na péči kolem 142 miliard korun.

„Od 1. dubna 2014 VZP přistoupí ke změně úhrad koronárních stentů, což přinese úsporu stovek milionů korun. Ušetřené peníze budou ponechány zdravotnickým zařízením, která díky tomu budou moci zkvalitnit služby pacientům. Jde o pokračování trendu, který VZP odstartovala již loni, když výrazně snížila úhrady za kardiostimulátory a kardiovertery,“ řekl Tichý.

Ceny se změní v tzv. úhradovém katalogu VZP. Zatímco doposud byla úhrada limitována jen stanoveným rozmezím a zdravotnická zařízení mnohdy účtovala pojišťovně částku na samé horní hranici tohoto rozmezí, nově bude u každého materiálu stanovena přesná cena, vysvětlil mluvčí.

Připomněl, že obdobný krok týkající se kardiostimulátorů a kardioverterů snížil loni náklady VZP o 500 milionů. „Celkem tedy tyto dvě etapy změn týkající se úhrad speciálních materiálů pro kardiologii umožní VZP ušetřit 890 milionů korun. Veškeré tyto úspory byly a budou využity na úhradu zdravotní péče,“ shrnul mluvčí.

Koronární stenty se používají při léčbě pacientů s ischemickou chorobou srdeční pro roztažení nebo zprůchodnění srdečních cév. V roce 2012 jich VZP uhradila 18.004, implantovány byly 8823 pacientům a celková úhrada za ně činila 748 milionů korun. Koronární stent plní funkci výztuže srdeční tepny. Má strukturu složitého pletiva a je vyroben ze speciální a velmi kvalitní oceli.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?