VZP podává další trestní oznámení na protonové centrum

5. 3. 2013 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) se rozhodla podat další trestní oznámení na soukromé protonové centrum, a to kvůli neposkytnutí pomoci a kvůli těžkému ublížení na zdraví z nedbalosti.


Podle VZP totiž někteří zaměstnanci střediska mylně informují pacienty, že protonové záření je pro ně jediná vhodná léčba a že musí počkat, dokud se společnost nedohodne s pojišťovnou na proplácení. Jiná vhodná léčba se tak oddaluje.

Informoval o tom v tiskové zprávě (viz níže) mluvčí pojišťovny Jiří Rod. Vyjádření centra ČTK zjišťuje.

„Podle VZP vše nasvědčuje tomu, že společnost Proton Therapy Centrum dává před zdravím pacientů přednost tomu, aby nepřišla o potenciální klienty, a tedy o své zisky,“ uvedla VZP v prohlášení. Pokud se podle ní prokáže, že pro tyto nemocné existuje jiná než protonová léčba, nese centrum plnou odpovědnost za zdraví pacientů.

Podle VZP se v centru na pacienty v posledních týdnech vyvíjí „soustředěný tlak“, aby na ošetření protonovým zářením trvali. Děje se tak prý bez ohledu na to, zda je pro ně terapie vhodná. VZP uvedla, že by u řady nemocných bylo možné dosáhnout stejných výsledků i jinou terapii.

„Zbytečné oddalování jiného postupu může mít pro jejich zdraví a životy fatální následky,“ uvedl mluvčí pojišťovny. Podle něj se tak může promeškat vhodný okamžik zahájení účinné standardní protinádorové léčby, což může ohrozit šanci na úspěšné léčení.

Soukromé protonové centrum vzniklo v areálu na Bulovce za 4,2 miliardy korun. Zatím nemá smlouvu s žádnou zdravotní pojišťovnou. Nákladnou léčbu jednomu svému pojištěnci dosud uhradila Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra. Lékaři u něj potvrdili, že jiná terapie není možná. Jednu takovou pacientku má teď podle ředitele odboru komunikace VZP Vlastimila Sršně i tato největší zdravotní pojišťovna.

Smlouvu s centrem ale uzavřít nehodlá. Už dřív na ně podala trestní oznámení. To mediální zástupce protonového centra Vladimír Šulc označil za účelovou kriminalizaci a zastrašování. ČTK řekl, že společnost podniká právní kroky k ochraně svých zájmů.


Tisková zpráva: VZP se obává o životy onkologických pacientů - Proton Therapy Centrum upřednostňuje byznys před zdravím pacientů

Praha 4. března 2013 - VZP ČR se obává, že onkologičtí pacienti mohou být zneužíváni jako rukojmí k prosazení obchodních zájmů společnosti Proton Therapy Centrum. Domnívá se, že na pacienty s onkologickým onemocněním je vyvíjen v posledních týdnech soustředěný tlak, aby trvali na ošetření v protonovém centru bez ohledu na to, zda je táto specifická léčba pro jejich onemocnění vhodná. Vážný zdravotní stav a nelehká životní situace nemocných jsou v řadě případů zneužívány. VZP se proto rozhodla podat trestní oznámení.

Podle VZP někteří zaměstnanci společnosti Proton Therapy Centrum mylně informují určité pacienty, že protonové záření je pro ně jediná vhodná léčba, a že tedy musí počkat, až se vedení této společnosti dohodne s VZP na proplácení zákroku. Ve skutečnosti je tomu ale tak, že pro řadu pacientů není protonové záření jedinou vhodnou terapií, stejných výsledků by u nich šlo dosáhnout i jinak. Zbytečné oddalování jiného postupu může mít pro jejich zdraví a životy fatální následky.

Podle VZP vše nasvědčuje tomu, že společnost Proton Therapy Centrum dává před zdravím pacientů přednost tomu, aby nepřišla o potenciální klienty a tedy o své zisky. V případě, že se prokáže, že u těchto pacientů existuje jiná léčba, je jednoznačný právní názor VZP, že Proton Therapy Center nese plnou odpovědnost za zdraví těchto pacientů.

VZP se obává, že pokud se takové jednání potvrdí, může dojít u některých pacientů k promeškání vhodného okamžiku k zahájení účinné standardní protinádorové léčby, což může vážně ohrozit jejich šance na úspěšné léčení.

(VZP ČR)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?