VZP podporuje vyšetření, které rozhodne o nasazení antibiotik

8. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejpřesnější metodou pro určení bakteriální infekce v organismu, podle níž lékař snadněji rozhodne o nasazení antibiotik, je kvantitativní stanovení C - reaktivního proteinu (CRP) v krvi. VZP začala od září podporovat lékaře, kteří vyšetření provádí...


PRAHA - uvedl mluvčí VZP Jiří Suttner.

„Princip vyšetření je jednoduchý - pacientovi s akutním zánětem dýchacích cest je odebrána kapka krve z prstu a ta je vyšetřena. Celý výkon je tedy zcela minimálně bolestivý,“ uvedl Suttner. K vyšetření je však potřeba speciální přístroj, který

lékaře přijde asi na 30.000 korun.

Zdravotní projekt, jehož cílovou skupinou jsou pojištěnci do 18 let, zahájila VZP loni na podzim. Z více než stovky pilotních ordinací praktických lékařů pro děti a dorost rozšířila letos pojišťovna své příspěvky na 261 pracovišť, která vlastní vyšetřovací přístroj. Na realizaci projektu vyčlenila 3,7 milionu korun.

„Každému z těchto praktických dětských lékařů jsou v rámci projektu hrazena z fondu prevence VZP vyšetření CRP smluvní částkou 85 korun za jedno vyšetření,“ upřesnil Suttner. Lékaři mají limitovány maximální počty vyšetření CRP, které mohou v rámci vyčleněných peněz provést; tyto limity byly stanoveny v relaci k počtu pojištěnců VZP.

Cílem projektu je navíc ověřit, zda stanovení CRP v ordinaci praktických lékařů pro děti a dorost při rozlišování virových a bakteriálních infekcí povede k racionálnějšímu předepisování antibiotik. Až polovina antibiotik je totiž v ČR ordinována nesprávně nebo zbytečně.

Nyní používá speciální vyšetřovací přístroj jen asi 260 z 2200 pediatrů sdružených v Odborné společnosti praktických dětských lékařů, kteří léčí 98 procent dětských pacientů.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?