VZP podržela porodnice s málo porody v Ivančicích a Vyškově

24. 4. 2012 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Porodnicím v Ivančicích na Brněnsku ani Vyškově nehrozí zánik. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) rozhodla o tom, že tamní porodní péči bude přes nižší počet porodů proplácet dál.


Zástupci hejtmanství se na tom dnes dohodli s ředitelem krajské pobočky VZP Antonínem Jízdným. Dál budou fungovat i všechny další porodnice pod správou kraje, informoval po schůzce v tiskovém prohlášení hejtman Michal Hašek (ČSSD). VZP je největší zdravotní pojišťovnou v zemi a její slovo je pro nemocnice rozhodující.

O porodnicích v Ivančicích i Vyškově se před časem mluvilo jako o zařízeních, kde možná porody skončí, a to kvůli jejich nižšímu počtu. Ve Vyškově se loni uskutečnilo 582 porodů, v Ivančicích 473. Roční údaj za Ivančice přitom citelně klesl, a to meziročně o 128.

Údaje o tom, kolik porodů ročně svědčí o kvalitní a dobře zvládnuté porodnické péči, se v podání různých autorit liší. Někdy se mluví o 500 porodech, někdy 600, jindy 800. Porodnice v Ivančicích a Vyškově jsou jediné v kraji, které se loni přes číslo 800 nedostaly.

Z dnešní schůzky podle Haška vyplývá i to, že se nebude rušit žádná z nemocnic pod krajskou správou, tedy ani menší zařízení v Hodoníně, Ivančicích a Tišnově.

Zástupci kraje se s regionálním šéfem VZP sešli v době diskusí o budoucí podobě krajské zdravotnické sítě. Zřizovatelé loni začali pracovat na nové koncepci. V její úvodní verzi se dohodli, že v kraji ubude osm procent akutních lůžek.

Jejich počet tak má klesnout o 563 z celkového počtu 6979. Mělo by se tak ušetřit 100 milionů korun. Peníze by nemocnicím měly zůstat, ale měly by je použít, aby zkvalitnily péči, která jim zůstane.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?