VZP Point nahrazující Portál IZIP je v ostrém provozu

15. 12. 2015 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
VZP Point, který nahradil dosavadní Portál provozovaný společností IZIP, byl dnes časně ráno spuštěn v ostrém provozu. Novinářům to po jednání správní rady řekl ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek.


Zahájení vlastní komunikační platformy je podle něj úspěšné, jen za dopoledne bylo zhruba o stovku více podání, než činil průměr Portálu.

„Dnešního dne v 05:45 byl zahájen provoz nového komunikačního kanálu vůči našim smluvním partnerům, VZP Pointu. Do dnešního poledne využilo tento kanál 2360 uživatelů, dali 3386 podání, jako jsou oznámení od zaměstnavatelů, kteří přihlašují či odhlašují zaměstnance, vyúčtování péče od lékařů a další,“ upřesnil ředitel s tím, že počty jsou mírně nad průměrem fungování původního komunikačního kanálu.

„Myslíme si, že fakta svědčí o tom, že jsme udělali krok správným směrem, a musím říct, že náš důraz na efektivitu a nákladovost řešení Portálu a do budoucna i dalších podpůrných komunikačních projektů se zatím ukazuje jako správný,“ řekl. Podle mluvčího Oldřicha Tichého neobdržela VZP dnes zatím žádnou stížnost na VZP Point.

„Za Portál platila VZP společnosti IZIP zhruba šest milionů korun měsíčně, VZP Point bude stát šest milionů za celý rok,“ dodal mluvčí s tím, že vývoj VZP Pointu vyšel na 12 milionů korun. Za služby společnosti IZIP vydala VZP za 12 let kolem dvou miliard korun.

Přes portál komunikovali s pojišťovnou lékaři, nemocnice či zaměstnavatelé, vykazovali provedenou péči, posílali vyúčtování či odvody pojistného. Doposud to bylo zhruba 100.000 subjektů, z toho 26.000 lékařů a zdravotnických zařízení, 53.500 zaměstnavatelů, 6000 podnikatelů, 196 státních úřadů a 172 exekutorů.

IZIP provozoval pro VZP také elektronické zdravotní knížky, ty mají pozastavenou činnost, lékaři do nich nové zápisy nevkládají. V souvislosti s elektronickými knížkami policie obvinila v listopadu 2013 dva lidi z pletich při veřejné soutěži. Podle médií stíhá policie šéfa IZIP Jiřího Paška a bývalého ředitele VZP Pavla Horáka. Nejvyšší státní zastupitelství stíhání loni zastavilo, protikorupční policie kauzu znovu prověřuje.

Smlouvu na provoz portálu vypověděla VZP letos koncem června, výpověď vyprší 31. prosince. Projekt IZIP prosadili bývalí europoslanci ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký. V elektronických knížkách mají pojištěnci záznamy o svém zdraví, nemocech a užívané léčbě. Pojišťovně se ho nepodařilo plošně rozšířit, byla kvůli tomu z různých stran kritizována. Objevila se i obvinění z napojení ODS na peníze VZP.

VZP má 51 procent akcií společnosti IZIP. Vybudování vlastní komunikační platformy podle ředitele rozvazuje pojišťovně ruce v komplikovaných vztazích. IZIP má dál přístup k datům elektronické knížky, stejně jako VZP, která data překlápí do nového systému. „VZP počítá i s variantou ne úplně přátelského rozchodu, máme připravené nástroje, abychom bránili naše pojištěnce, bránili nás jako pojišťovnu,“ shrnul ředitel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?