VZP poprvé zveřejnila přehled nejnákladnějších pacientů

27. 5. 2013 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) poprvé zveřejnila tabulku nejnákladnějších pacientů. Oproti očekávání nepatří k nejdražším diagnózám rakovina, ale poruchy metabolismu a poruchy srážlivosti krve, řekl ČTK mluvčí VZP Oldřich Tichý.


Za 20 nejnákladnějších pacientů VZP loni celkem vydala 281 milionů korun, za nejdražšího pacienta s hemofilií téměř 54 milionů korun.

Jedná se o 15 mužů a pět žen ze všech regionů republiky, z Prahy jeden. Nejstarší je šestašedesátiletý muž z Havlíčkova Brodu, nejmladší čtrnáctiletý hoch z Tachova. Největší podíl na nákladech mají léky. Například u nejdražšího pacienta se na téměř 54 milionech podílí jeden konkrétní lék částkou 48,5 milionu korun.

VZP podle mluvčího chce zveřejněním dat doložit, že se nesnaží poskytovat jen tu nejlevnější léčbu bez ohledu na kvalitu, jak někdy zaznívá z úst kritiků. Snaží se ale šetřit všude tam, kde vysoké výdaje jsou zbytečné, zdůraznil mluvčí.

Jako příklad uvedl takzvané pozitivní listy, což jsou seznamy léků vysoutěžených za nejnižší cenu. VZP doporučuje lékařům psát přednostně tyto léky, nesmí to prý ale být na úkor kvality léčby.

„Dalším příkladem úspor je dohoda VZP s mnichovským protonovým centrem, že bude našim klientům poskytovat protonovou léčbu za výrazně nižší ceny, než které požaduje stejné centrum v Praze,“ dodal mluvčí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?