VZP přidá Karlovarské krajské nemocnici v závěru roku 2,5 mil. Kč

12. 12. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Společnost Karlovarská krajská nemocnice (KKN) dostane od Všeobecné zdravotní pojišťovny přidáno v závěru letošního roku 2,5 milionu korun. Dohoda nemocnici umožní neomezovat operace, a to zejména v oborech kardiologie a ortopedie, informoval ČTK mluvčí KKN Vladislav Podracký.


„Jde o dobrou zprávu především pro pacienty,“ uvedl po úterním jednání generální ředitel KKN Petr Svoboda. „Můžeme tak navýšit počet voperovaných kardiostimulátorů i výměn v letošním roce až na celkový počet 200 výkonů a obdobně se nám podařilo vyjednat zvýšení finančního objemu na operace totálních endoprotéz, kde bychom se mohli dostat až na 250 kusů,“ uvedl Svoboda.

Na rozdíl od některých jiných nemocnic, které v závěru roku vyčerpají nasmlouvaný objem péče, nebude karlovarská ani v závěru roku operace odkládat.

Navýšení peněz od VZP ale nevyřeší dlouhodobé ztrátové hospodaření krajských nemocnic, které se letos i kvůli restriktivní úhradové vyhlášce dostaly do ztráty, která byla na konci října už 71 milionů korun. Krajští zastupitelé už museli navýšit základní jmění KKN o 36 milionů korun, aby se nemocnice nedostaly do předlužení.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?