VZP přislíbila zubařům zvýšení platby za amalgámové plomby

21. 1. 2014 8:34
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) bude platit stomatologům více za základní amalgámové plomby, které jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Redakci magazínu Zdravotnictví a medicína to oznámil mluvčí VZP Oldřich Tichý.


Podle dostupných informací je VZP zatím jedinou zdravotní pojišťovnou, která na dlouho požadované zvýšení této platby stomatologům přistoupila. S ostatními zdravotními pojišťovnami zubaři o zvýšení platby za základní amalgámové plomby stále jednají – konkrétní částka se podle prezidenta Svazu zdravotních pojišťoven Jaromíra Gajdáčka zatím upřesňuje.

70 milionů pro zubaře

Naopak VZP má ve výši nové úhrady jasno – z dosavadních 220 korun se úhrada za jednu plombu zvýší na částku 242 korun, a to se zpětnou účinností od 1. Ledna 2014.

„Pro klienty VZP znamená nynější krok pojišťovny další posílení jistoty, že se u zubařů nesetkají s problémy,“ uvedl Tichý. Stomatologové totiž opakovaně hrozili, že pokud se částka za plomby nezvýší, přestanou je pacientům „na pojišťovnu“ dělat a budou od nich chtít peníze v hotovosti.
Zvýšení částky, kterou VZP za jednu plombu zaplatí, bude pro zubní lékaře znamenat souhrnný přínos 70 milionů korun ročně.

Nepokryté náklady

Stomatologové ročně provádějí přibližně 6,5 milionu zubních výplní, což při platbě 220 korun činí přibližně 1,3 miliardy korun. Plombování zubů se řadí mezi nejčastější výkony zubních lékařů a náklady ordinace na jednu výplň činí podle České stomatologické komory (ČSK) přibližně 450 korun. Přestože dojednané zvýšení úhrady za základní plomby náklady zubařů nepokrývá, prezident ČSK Pavel Chrz krok VZP vítá.

„Krok VZP vítáme jako velmi vstřícný. Jsme rádi, že VZP jako první vyslyšela naše argumenty o tom, že je platba za plombu podhodnocená,“ uvedl prezident ČSK, který současně stojí v čele sdružení Zubohrad, jež zastupuje zubní lékaře při jednáních o úhradách péče.

Optimálním výsledkem jednání s pojišťovnami by měl být podle zubařů přijatelný kompromis 300 korun. Podle Oldřicha Tichého je VZP ve výhledu připravena se stomatology o dalším zvýšení úhrady za základní amalgámové plomby jednat.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?